FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Кулінарні новини

 
&nbps;

Кулінарні новини

Повернутися до усіх новин
 

Яблука – найзабрудненіші пестицидами продукти

19 жовтня 2011

Яблука – найзабрудненіші пестицидами продукти

Відповідно до опублікованої днями доповіді організації Environmental Working Group (EWG), яка виступає за захист здоров’я населення, яблука очолюють список найзабрудненіших пестицидами сільськогосподарських продуктів.

Сьомий річний звіт організації аналізує урядові дані по 53 фруктах і овочах, визначаючи, які з них містять найбільшу і найменшу кількість пестицидів після миття та очищення. Сільськогосподарську продукцію, вміст пестицидів у якій виявився найбільшим, громадська організація рекомендує замінити на органічну продукцію.

Яблука піднялися на три місця з минулого року, змістивши з верхньої позиції списку найзабрудненsiих продуктів селеру. 92% яблук містили два або більше пестицидів. Якщо вам цікаво які овочі і фрукти сьогодні найбезпечніше вживати в їжу, читайте цю статтю до кінця.

“На нашу думку, те, що трапилося з яблуками, є наслідком того, що вже після збору врожаю з метою збільшення термінів зберігання застосовується більше пестицидів і фунгіцидів”, – говорить аналітик EWG Соня Ландер (Sonya Lunder). “Пестициди можуть бути у невеликих кількостях, але ми досі не знаємо, яким є неявний, довгостроковий вплив багатьох з них”.

У списку “найбрудніших” також полуниця (третя позиція) й імпортований виноград (сьома позиція). Ріпчаста цибуля очолює “чистий” список овочів та фруктів, у яких вміст пестицидів найменший.

Вибираючи п’ять порцій фруктів і овочів на день з чистого списку, більшість людей може знизити обсяг споживаних ними пестицидів у день на 92% – стверджує доповідь.

Топ-12 найзабрудненіших овочів та фруктів

  • Яблука
  • Селера
  • Полуниця
  • Персики
  • Шпинат
  • Нектарини (імпортовані)
  • Виноград (імпортований)
  • Солодкий болгарський перець
  • Картопля
  • Чорниця
  • Салат

Капуста кормова/листова
Ранжування відображає кількість хімікатів, присутніх в їжі під час вживання. Більшість зразків перед тестуванням були вимиті і очищені від шкірки. Миття навряд чи може допомогти видалити пестициди, оскільки вони поглинаються всією рослиною і знаходяться не тільки на шкірці – йдеться у доповіді.

Для покупців, які не можуть собі дозволити органічні продукти, які найчастіше значно дорожчі, списки пропонують альтернативи. Не можете знайти органічні яблука? Купуйте ананаси, що опинилися серед перших у чистому списку, або авокадо і манго.

Пестициди виявили менше ніж у 10% зразків ананасів, манго і авокадо. У 90% і більше зразків таких овочів, як спаржа, кукурудза і ріпчаста цибуля, що піддавалися перевірці, залишків пестицидів не спостерігалося.

Топ-15 чистих овочів та фруктів

  • Цибуля ріпчаста
  • Кукурудза
  • Ананаси
  • Авокадо
  • Спаржа
  • Запашний горошок
  • Манго
  • Баклажан
  • Мускусна диня (місцева)
  • Ківі
  • Капуста кочанна
  • Кавун
  • Батат
  • Грейпфрут
  • Гриби

Пестициди відомі своєю токсичністю для нервової системи, вони викликають рак, руйнують гормони і стають причиною церебральних порушень у дітей. Вагітним жінкам рекомендують уникати їжу, що містить пестициди.

Дослідження Гарвардської школи громадського здоров’я (Harvard School of Public Health) виявило, що у дітей, схильних до пестицидів, більш високий ризик розвитку синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю.

Соня Ландер пояснює, що пестициди вимірювалися шістьма різними способами для отримання загальної оцінки:

Процентний вміст досліджених зразків з піддаються виявленню пестицидами;
Процентний вміст зразків з одним або двома пестицидами;
Середньої число пестицидів, знайдених в одиничному зразку;
Середня кількість (рівень в частках на мільйон) всіх знайдених пестицидів;
Максимальна кількість пестицидів, виявлене в одиничному зразку;
Загальна кількість пестицидів, виявлене в продукті.
Споживання п’яти порцій фруктів і овочів зі “брудного” списку означатиме, що ви дістанете 14 різних пестицидів. А вибираючи п’ять порцій з чистого списку, ви з’їсте менше двох пестицидів.

“Разом з модою на вживання більшої кількості фруктів і овочів, ми повинні бути більш пильними щодо продуктів, які ми вирощуємо і подаємо на стіл”, – вважає Ландер.

Джерело: http://yourlife.usatoday.com