Що такого особливого в квасі, і чи правда, що його не можна пити за кермом?

Квас - це споконвічно слов'янський напій, його знають вже тисячі років. Про квас згадують давні ..." />

FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Цікаво та корисно

 
&nbps;

Цікаво та корисно

Користь і шкода квасу

Користь і шкода квасу

Що такого особливого в квасі, і чи правда, що його не можна пити за кермом?

Квас - це споконвічно слов'янський напій, його знають вже тисячі років. Про квас згадують давні літописи, і рецепти його передаються в поколіннях. Як ви думаєте, з чого роблять квас? З хліба, відповісте ви і не зовсім будете праві - адже квас готували практично з будь-яких доступних продуктів.

Розрізняли горобиновий і буряковий квас, морошковий і малиновий, суничний і барбарисовий. В квас йшли яблука і груші, смородина, але і це ще не все. Може бути густий квас, з м'ятою і корицею, квас для окрошки, добовий, імбирний, білий чи червоний квас, квас з листя смородини і навіть з ісландського моху!

Властивості квасу .За рахунок свого особливого складу, квас відмінно втамовує спрагу і навіть насичує в спеку, підвищує активність і дає сили для роботи, активує процеси травлення, в результаті чого поліпшується апетит, він також допомагає в перетравленні жирних і м'ясних страв, відновлює баланс рідини і солей в організмі.

Квас містить досить мікроелементів і вітамінів, особливо він багатий вітамінами групи В. За рахунок утворення органічних кислот при бродінні, квас здатний стимулювати кислотність шлунка, і його дуже корисно застосовувати при атрофічних гастритах зі зниженням шлункової секреції. У квасі багато вітаміну С і в Стародавній Русі його застосовували як ліки від цинги і загального виснаження.

За рахунок утворення в процесі бродіння молочної кислоти і деяких інших кислот, квас при попаданні в кишечник робить на нього дію, подібну кефіру і кисляку, вбиває шкідливу флору, підтримуючи свою, корисну. Таким чином, квас - відмінна профілактика кишкових розладів і дисбактеріозу.

А ще є вказівки в стародавніх рукописах, що квас посилював чоловічу потенцію, особливий рецепт квасу давали молодим чоловікам в день весілля для того, щоб вони давали здорове потомство. На жаль, рецепту не збереглося, але швидше за все, підійде будь-який якісний квас, так як він багатий вітамінами та поживними речовинами, що вкрай важливо для пристрасних ночей.

Цікаво знати:

Раніше на Русі ознакою достатку вважався солодкий сорт квасу з медом і родзинками, це був напій багатих, бідняки  пили простий буряковий або хлібний квас. Раніше квас пили цілий рік, змінюючи рецепти в залежності від сезону і доступних продуктів. А під час посту цей напій був одним із способів підтримати імунітет і сили, разом з цибулиною і буханцем чорного хліба. Зараз такої вишуканої дієти майже ніхто не дотримується, хоча струнких людей серед слов'ян було багато.

У наш час квас традиційно вважають річним напоєм, але і сьогодні він не втратив своєї цінності - за даними вчених, через високий вміст кальцію він зміцнює зубну емаль, добре насичує і дає мало калорій, тому його можна використовувати в дієтах. Вхідні до складу квасу дріжджі допомагають в лікуванні гнійників на шкірі, вугрів і фурункулів, при гнійних бронхітах, атеросклерозі великих судин.

Крім того, квас,зроблений з натуральних продуктів, може ефективно застосовуватися для росту волосся і зміцнення їх структури, квасом потрібно обполіскувати волосся після миття.

Але незважаючи на всі позитивні сторони квасу, у нього є і деякі негативні сторони. Квас через активність молочних і фруктових кислот не варто вживати людям з  гастритом і виразковою хворобою навіть у стадії ремісії - він може спровокувати загострення, викличе печію і дискомфорт.

Також протипоказаний квас людям з онкологією і проблемами з печінкою і жовчними шляхами, каменями в жовчному міхурі. Акуратно його потрібно приймати при хворобах нирок і сечокам'яної хвороби. Квас викликає бродіння в кишечнику і може викликати дискомфорт у травленні людей з хворобами кишечника, коліт або ентеритом.

Квас можна алергікам при реакції на дріжджі, злаки, особливо вівсянку, при целіакії і реакції на алкоголь. Хоча спирту в квасі міститься дуже мало, слід бути акуратним в його споживанні.

Також не варто пити квас за кермом - можуть виникнути неприємності з автоінспекцією, особливо при споживанні домашніх напоїв.

Під час вагітності, лактації та дітям віком до 3-5 років квас застосовувати не рекомендується, або його споживання треба різко обмежити - можна випивати не більше склянки домашнього квасу в день. Не варто пити магазинні пляшкові концентрати. Це пояснюється тим, що в деяких сортах квасу доза алкоголю підвищена до 1,5%, і два літри такого квасу будуть рівноцінні пляшці легкого пива.