Цей сорт чаю вміє вступати в дружні відносини з часом, з плином років видозмінюючись в кращу сторону. Так само портвейн або бренді, пуер визріває, набуваючи більш сильні, глибокі відтінки смаку та аро ..." />
FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Цікаво та корисно

 
&nbps;

Цікаво та корисно

Пуер - популярний чай, його різновид і секрети

Пуер - популярний чай, його різновид і секрети

Цей сорт чаю вміє вступати в дружні відносини з часом, з плином років видозмінюючись в кращу сторону. Так само портвейн або бренді, пуер визріває, набуваючи більш сильні, глибокі відтінки смаку та аромату.
У світі вже років десять не вщухає бум, пов'язаний з чаєм пуер. Виробники інших сортів чаю в масовому порядку намагалися переходити на виробництво модного пуеру, спрощуючи технологію і знижуючи якість продукту. У результаті «Пуерної лихоманки» привела до появи строгих нормативів виробництва.

З 2007 року «Пуер» може називатися лише чай, вироблений за спеціальною технологією з листа крупнолистних чайних кущів, що ростуть виключно на території південно-китайської провінції Юньнань. Так що справжній пуер придбав сувору юньнаньську прив'язку.
За деякими відомостями, не цілком науково-строгим, історія сорту пуер налічує більше 700 років. Точно можна сказати, що пресовані в круглу (млинці) і цегляну форму сорти, приготовані з крупнолистового сировини, стали популярні серед населення гірських і важкодоступних територій Тибету, Китаю, Синьцзяна, Бірми і Лаосу. Пресований чай не тільки краще зберігався, а й під час транспортування «визрівав» і набував особливі властивості. Правда, в ХХ столітті, коли попит на чай став рости, а час доставки до споживача - навпаки, скорочуватися, виробники стали придумувати технології, що прискорюють «старіння» пуеру.
Такі методики були розроблені на початку 1970-х років, і на світ з'явився «чорний» пуер, який якраз і придбав широку популярність у Москві. Після винаходу прискореного способу весь пуер став строго розділятися на «сирий» (його іноді називають зеленим, або шен пуер) і «готовий» (його часто визначають як чорний, або шу пуер).
Шен пуери, якщо вони потраплять вам в руки відразу після пресування, будуть здаватися звичайним зеленим чаєм, тільки запресованим і часто крупнолистним. Виробництво шен пуерів - досить просте: після збору листя трохи підв'ялюють і відразу ж пресують. Уже в пресованому вигляді чайний лист поступово ферментується, темніє. Молоді шен пуери будуть до смаку любителям зелених чаїв. Їх відрізняє інтенсивність аромату, укупі з присмаком диму. Старі шен пуери п'ють, як правило, чайні естети. В залежності від сортності й року збору, шен пуер може витримуватися, без втрати своїх якостей і, навпаки, зі змінами смаку в кращу сторону, мало не до 20 років, а іноді й довше.
Друга категорія пуеру - шу пуер - це продукт прискореної ферментації, коли людина намагається обдурити час і швидко отримати чай, схожий з шен пуер 30-річної витримки.
Виходить шу пуер так: зібраний чайний лист складається в купи і потім, за допомогою регулювання температурно-вологісного режиму, прискорено ферментується, набуваючи чорного коліру і «деревного» в смаку і аромату напою. І та, й інша категорії пуеру знайшли своїх шанувальників. За рахунок насиченості, навіть своєрідною «грубістю» і прямолінійносту смакових якостей.
«Готовий» пуер отримав набагато більше поширення в Україні, ніж його «сирий» побратим.
Хоча справжні любителі китайського чаю віддають належне саме останньому, адже набагато цікавіше знайомитися з трансформацією смаку і ароматом чаю з плином часу, проникаючи в суть унікального напою. Хоча і шу пуер теж видозмінюється з плином часу: вважається, що витриманий протягом двох-трьох років пресований шу пуер стає більш збалансованим за смаком і приємним для чаювання.
За своєю структурою пуер буває як розсипним, так і пресованим. Розсипні чаї, коли чаїнки відокремлені один від одного і листя можна зачерпувати з чайної коробки, в Україні більше звичні. Однак нормою для пуеру, все-таки, є пресовані сорту, коли чай представляє з себе цеглу або коло (млинець) вагою від 100 до 500 грам. Пресований чай успішніше долають складності зберігання, будь то побічні аромати або зайва вологість у приміщенні. Але головна відмінність пресованого пуеру - це благородна трансформація букета його смаків і ароматів під час зберігання. Так що справжня «гра з часом» характерна саме для пресованих пуерів.
Якщо в ароматі і смаку молодих чаїв найчастіше сильна нота своєрідна землиста і деревна, то в витриманих сортах ці ноти поступаються місцем горіховою і медовою.
Напій стає абсолютно несхожим на звичні сорти чорного чаю. «Чайна нафта» - саме так найлегше передати густоту, насиченість і благородство букета настою.
Пресований пуер, на відміну від розсипних чаїв, найчастіше чітко прив'язаний до певного виробника. Найбільшими фабриками, що створюють якісний та смачний пуер, є Менхай, Хайвань, Фухай і Дадуган. Що ж стосується загальних правил покупки для всіх пуерів, в тому числі і розсипних, то вони зовсім не складні.
Головними джерелами інформації про якість є запах чаю та структура чайного листа.
Якісний пресований пуер ніколи не повинен пахнути цвіллю, що б вам не говорили продавці, посилаючись на вік і технологію виготовлення. Якщо в пуер, який вам пропонують, присутній запах цвілі й вогкості, то це говорить або про неправильну технології виготовлення, або про неналежні умови зберігання та транспортування. До речі, якісний пуер ніколи не будуть штучно ароматизувати ваніллю або, наприклад, «полуницею з вершками». (Любителям яскравих квіткових ароматів слід звернути увагу на пуери з додаванням живих квіток троянди, сливи або османтуса).
Якщо запах сухого чаю вам сподобався, то варто також оцінити його зовнішній вигляд.
Чаїнки в розсипному пуері, як і в інших сортах чаю, повинні бути однорідними за своїм складом. Бажано, щоб листя були не ламаними, а більш-менш цілісними по своїй структурі. При виборі пресованого чаю варто звернути увагу на «запилення»: в чайній цеглі або млинці повинно бути не занадто багато дрібних частинок і ламаних листків. Гарне збереження чайного листя є показником якісного чаю.
Ціна пуеру в московських магазинах може досить сильно варіюватися в залежності від якості і витриманості конкретних сортів.
Оптимальним для молодих шен і шу пуерів є діапазон від 50 до 100 гривень за 100 грам. А от старі, витримані чаї колекційного рівня можуть досягати ціни в 2-5 тисяч гривень за 357-грамовий млинець.
Пуер досить простий в заварюванні.
Засипавши розсипний пуер або розкришивши пресований пуер в чайник, обов'язково промийте його гарячою водою. Таким чином, усуваються можливі пил і дрібні фракції чайного листа.
Після першої промивки чай можна заварювати. Причому цей сорт чаю здатний витримати будь-які стилі чаювання - і класичний для Китаю багаторазовий протік через чайник малого об'єму, і більш зрозумілий для більшості жителів України тривале заварювання, і навіть виварювання листя.