Декретом від 1 травня 1909 визначається територія, де вироблений коньячний спирт може називатися коньяком (Cognac). 13 січня 1938, вся територія була розділена на шість округів або виробничих територій. Вони ..." />
FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Цікаво та корисно

 
&nbps;

Цікаво та корисно

Класифікація коньяків

Класифікація коньяків

Декретом від 1 травня 1909 визначається територія, де вироблений коньячний спирт може називатися коньяком (Cognac). 13 січня 1938, вся територія була розділена на шість округів або виробничих територій. Вони знаходяться на південному заході Франції вздовж узбережжя Атлантичного океану. Вибір цих округів обумовлений унікальним кліматом і різноманітністю грунтів. Виноград, вирощений на цій території, додає неповторний смак кожному коньяку.

(1) Grande Champagne (Велика Шампань). Загальна площа - 35700 га, крейдяний грунт багатий карбонатом кальцію. Під виноградну лозу засіяно 13000 га. Коньяки, вироблені з винограду вирощеного на цій території, мають тонкий квітковий смак і вимагають довгої витримки.

(2) Petite Champagne (Мала Шампань). Загальна площа - 68400 га, грунт має менш щільний крейдяний шар, який в західній частині району сильно схильний до впливу океану. Під виноградну лозу засіяно 16000 га. Коньяки, які тут виробляють, схожі на коньяки Grande Champagne, але з менш тонким смаком.

(3) Borderies (Бордери). Найменший з шести округів - 13440 га. Перебуваючи на півночі від міста Коньяк, він має свій власний мікроклімат. 4000 га виноградної лози надають коньякам м'який смак квіткових ароматів в основному фіалки. Коньяки Borderies досягають оптимальної якості після коротшого періоду витримки, чим коньяки Grande Champagne.

(4) Fins Bois (Тонкі Ліси). Територія округу оточує перші три області, займаючи понад 354200 га твердої кам'янистого грунту. Трохи менше 33000 га виноградної лози виробляють міцні коньяки, які дозрівають достатньо швидко і мають букет, який нагадує запах сік.Свежевидавлений виноградин.

(5) Bons Bois (Хороші Ліси). Формує широкий пояс в 386000 га глинистого грунту з невеликим вмістом вапняку навколо Fins Bois. Цей район більш схильний прибережному клімату і це відображається на деяких виноградниках в східній частині. Під виноградну лозу засіяно 12000 га. Коньяки дозрівають швидше і мають зухвалий смак.

(6) Bois Ordinaires (Звичайні Ліси). Загальна площа - 274 176 га. Під виноградну лозу засіяно 1700 га. Грунт тут повністю піщаний, додає коньякам запахи моря, водоростей і йоду.

Декрет від 13 січня 1938 дозволяє маркувати коньяк за назвою округу, з якого він отриманий, це носить назву контрольовані найменування за походженням (Appelation d'Origine Controlie).

Існує безліч виноградних сортів, однак, у виробництві коньяків дозволені тільки сім з них, хоча використовують в основному тільки три: Ugni Blanc (Юні-блан), Folle Blanche (Фоль-бланш) і Colombard (Коломбар) - на них доводиться до 90 % від посівних площ. Решта 10% припадають на: Blalc Ramй (Meslier Saint-Franзois), Juranзon, Montils, Sйmillion, Sйlect. Всі ці сорти білого винограду, відрізняються високою кислотністю і низькоградусністю.
В процесі витримки в дубових бочках коньяк набуває темний колір, причому, чим темніше, тим більшу витримку має напій, тим старіше використовували бочку.

Коньяк не можна продавати до тих пір, поки він не буде витриманий  2 роки, звіт ведеться від кінця періоду дистиляції (з 1 квітня року, наступного за роком урожаю).
Існують позначення, які використовують на етикетці коньяку для визначення віку коньячних спиртів:

Маркування Коньяку:

- VS (Very Special) або Trois Etoiles («Три зірочки») - коньяки, що мають витримку в бочці не менше 2,5 років.
- VO (Very Old), Reserve - дуже старий.
- VSOP (Very Superior Old Pale), - дуже якісний, світлий; коньяки з витримкою в бочці не менше 4-х років;
- VVSOP (Very-Very Superior Old Pale), Grande Reserve - перекладається як: ще більш якісний, старий, блідий, світлий коньяк, витриманий не менше 5-ти років.
- XO (Extra Old), Extra, Napoleon, Hors d'age, Tres Vieux, Vieille Reserve - екстра-старий, витриманий не менше 6 років. (Extra, Napoleon, Grand Reserve означають не назва коньяку, а марку в класифікації).
- Коньяки, що мають витримку більше 6 років заборонено класифікувати, тому як Національне міжпрофесійне Бюро коньяків вважає, що неможливо контролювати процеси купажування на цьому етапі. Але особливою гордістю французьких коньячних домів є елітні коньяки, вік яких досягає 25 - 60 років. На етикетках цих престижних напоїв часто замість витримки ставлять власні імена: «Remi Martin Louis XIII», «Delamain Reserve de la Famile», «Hine Family Reserve», «Camus Jubilee».

Але насправді вік спиртів коньячних престижних будинків значно більше.
Контрольовані найменування за походженням:
Cognac.
Grande Champagne: Коньяк був зроблений виключно з винограду вирощеного в Grande Champagne
Petite Champagne: 100% Petite Champagne.
Fine Champagne: Коньяк Fine Champagne складається виключно з винограду Grande Champagne і Petite Champagne, при чому не менше 50% припадає на Grande Champagne.
Borderies: 100% Borderies.
Fins Bois: 100% Fins Bois.
Bons Bois: 100% Bons Bois.
Bois Ordinaires: 100% Bois Ordinaires.

В залежності від процесу приготування, умов і часу витримки, розрізняють такі градації коньяку:
Jean Fillioux XO Imperial "E" - спеціальний, "F" - чудовий,
"V" - дуже,
"O" - старий,
"S" - чудовий,
"P" - блідий,
"X" - екстра,
"C" - коньяк.
Так напис "V. S. O. P." на етикетці коньячної пляшки позначає "Дуже, чудовий, старий, блідий". Ця класифікація допомагає покупцям орієнтуватися в різноманітному світі коньяків, а виробникам - складати рейтинги напоїв.