FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Кулінарний словник

 
&nbps;

Кулінарний словник

 
Фалафель –

фірмове блюдо ізраїльське арабського походження, це круглі обсмажені у фритюрі котлетки з суміші меленого нуту (турецького гороху) і приправ. Подають фалафель у піті (коржику з кишенькою всередині) разом з Тхінь (пастою з кунжутного насіння), хумусом і іноді чіпсами.

Фарфалле –

квадратні шматочки пасти, зібрані в центрі, щоб вийшов бантик; їх назва перекладається з італійської, як "метелики"

Фаттайер –

маленькі пиріжки з начинкою з рубленого м'яса з гострим білим сиром (бринзою) та шпинатом або цілої сумішшю трав.

Фахитас –

блюдо мексиканської кухні, що представляє собою загорнуте в тортилью (м'яку пшеничне коржик) смажене на грилі і нарізане смужками м'ясо з овочами. Найчастіше використовується яловичина, але також свинина, м'ясо курей, іноді морепродукти.До м'яса часто додається сметана, гуакамоле, сальса, піко де гальо, сир та томати ...

Фейжоада –

традиційне бразильське блюдо з квасолі, м'ясних продуктів і фарофи (маніоковой борошна)

Фейхоа –

вічнозелений чагарник або низькоросле деревце, 1-7 метрів заввишки, росте у високогірних районах Бразилії, частини Колумбії, Уругваї та північне Аргентині. Ягоди (а саме так називають плоди у фейхоа) мають кисло-солодкий смак і простий сунично-ананасовий аромат. Плоди містять ефірну олію з сунично-ананасовим смаком. Однак для того, щоб цей смак виявився повною мірою, плоди повинні бути стиглими. Тоді м'якоть фейхоа стане схожою на желе і придбає справжній смак і аромат. Корисні властивості при «штучному» дозріванні, за запевненнями фахівців, не губляться.

Фекюль –

тонка картопляна мука.

Фені –

алкогольний напій, приготований з соку кокосової пальми і плодів кешью.

Фенугрек –

В якості прянощів застосовують сухе насіння - ребристе, неправильної форми, майже кубічне. Зазвичай фенугрек надходить у продаж вже у вигляді порошку. Фенугрек додають в тісто для додання ароматичності хліба. Крім того ця пряність важлива тим, що входить в якості обов'язкового компонента в багато суміші прянощів, зокрема в каррі, де вона становить 15-20%.

Фенхель –

це багаторічна трав'яниста рослина, що відноситься до сімейства парасолькових. За зовнішнім виглядом схожий на кріп, а за смаком і запахом нагадує аніс. В якості прянощів використовують всю надземну частину рослини, насіння і коріння.

Фетакі –

сир виробляється компанією Хофмайстера Кезерверк (Німеччина). Аналог грецького сиру фета.

Феттучіні –

Довгі, плоскі стрічки і ширші, ніж лінгвіне, але у всіх рецептах можуть замінювати лінгвіне

Фіз –

ігристий, сильно пінистий напій основною частиною якого є газована вода. Готується з додаванням льоду в шейкері.

Фламбування –

поливання страви горілкою або коньяком (іншим  міцно алкогольним напоєм) і підпалювання - для додання своєрідного смаку і аромату, красивого виду

Фоль епі –

французький напівтвердий сир у хлібній скоринці, з ніжним фруктовим смаком.

Фондю –

страва швейцарської кухні, що готується з п'яти сортів розплавленого сира  і білого вина. Крім того, буває м'ясне, рибне, овочеве і шоколадне фондю. Зазвичай для приготування ф. використовують спеціальний посуд з підігрівом - фондюшниці.

Фонтіно –

італійський гострий жовтий сир.

Форшмак –

запіканка з рубленого м'яса або оселедця з картоплею.

Фрикасе –

(Фр. fricassee). Страва з молодого, ніжного м'яса (зазвичай з телятини і курчат), приготовленого з кісточками. Курчата діляться на четвертинки або половинки, залежно від величини. Фрикасе спочатку обсмажується в олії з соусом на сковороді , а потім доводиться до повної готовності в густому соусі.

Фрітелле –

це оладки по-італійськи, тобто те, що ти на сковорідці підсмажила (італійські солодощі)

Фугу –

риба яка живе у водах, що омивають Японію та Корею. Легенда японської кухні - предмет жаху, цікавості і захоплення іноземців. Це саме знамените, дорога і небезпечна страва японської кухні по праву вважається одною  із найстародавнішніх.

Фул' медамс –

відварна коричнева квасоля (боби Фава) з часником, лимонним соком, кмином і оливковою олією; блюдо арабської кухні, традиційно подається до сніданку.

Футо маки –

щільні рулетики з рису з різними комбінаціями овочів і рибного філе, загорнуті в морську капусту.

Фюме –

концентрований, уварений  коричневий бульйон.