FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Кулінарний словник

 
&nbps;

Кулінарний словник

 
Таледжу –

італійський ароматний м'який сир.

Тальятелле –

довгі плоскі макарони шириною від 7 мм до 1 см. Зазвичай тальятелле подають з густими м'ясними соусами. Наприклад, популярний варіант - тальятелле з соусом болоньєзе (tagliatelle alla bolognese). Але існують більш дієтичні, але не менш смачні варіанти подачі тальятелле: briciole e noci (з хлібними крихтами і горіхами), uovo e formaggio (з яйцем і сиром), pomodoro e basilico (з томатами і базиліком). Тальятелле - класична італійська паста з регіону Емілія-Романья.

Тальято –

яловича (може бути качки або ін м'яса) вирізка на грилі

Тамалес –

рулетики з листя маїсу начинених дрібно нарубаним маїсом, залишками дичини, м'яса і риби або різними овочами, поширені в центрально-американській  кухні.

Тангі –

дуже специфічний блакитний (з цвіллю) сир з козячого молока.

Тандур –

велика глиняна піч

Тарамасалата –

це закуска. Густий соус-пюре з ікрою, лимонним соком, оливковою олією і спеціями. У нього добре вмочати коржі.

Таратор –

болгарський суп з йогурту або з кислого молока.

Таратор –

болгарський суп з йогурту або з кислого молока.

Таратута –

закуска з буряків, солоних огірків і хрону.

Тартинки –

маленькі апетитні бутербродики, як правило в 3-4 рази менше звичайного бутеброда.

Те-юші –

японська локшина, приготована вручну

Тельзітер –

австрійський напівтвердий сир. Сир з незабутнім пікантним смаком. Від світло-жовтого до жовтого кольору, з дірочками розміром з ячмінне зерно. Має пікантний злегка гоструватий смак.

Темакі –

суші буквально перекладається як "ручні рулетики" - це трубочки з сушених водоростей норі, наповнені рисом суші, морепродуктами і овочами.

Темпура –

популярна категорія страв японської кухні з риби, морепродуктів і овочів, приготованих в клярі і обсмажених у фритюрі. Подається зі специфічними соусами.

Теппанякі –

"Смажений на залізниці тарілці". Шматки яловичини, риби або овочів готуються перед вами і відразу після цього потрапляють на вашу тарілку.

Тірамісу –

вишуканий італійський десерт, який готується на основі сиру маскарпоне. До складу його входять також савоярді (італ. savoiardi) - сухе пористе печиво, курячі яйця, цукор, кава (краще еспресо), алкоголь (вино марсала, ром або бренді); зверху десерт прикрашається какао-порошком і тертим шоколадом. Торт не випікається; за консистенцією він м'який, як пудинг.

Ткемалі –

рання, весняний різновид сливи (зеленої), що відрізняється вкрай кислим смаком і використовувана в грузинській кухні як основа для різних приправ до м'ясних страв.; це грузинський соус із сливи, який в основному використовується з рибою, м'ясом, птицею, гарнірами з картоплі і макаронних виробів. Основні інгредієнти соусу - слива ткемалі, часник і трави

Тобанджан –

гостра чилі паста, з китайської кухні рецепт "Курча по рецепту гунбао"

Тоно салата –

гострий салат з тунця, цибулі, іноді й тертої моркви, з гірчичною заправкою.

Тортелліні –

 Вузькі смужки, закручені в кільця, або круглі коліщатка - їх називають тортеллі або тортелетті (згадуються у книзі рецептів 13 століття).

Тортільяс –

мексиканські кукурудзяні коржі.

Трандафір –

печиво у вигляді троянди

Траутенфельцер –

австрійський блакитний сир з пліснявою двох видів - блакитний всередині і білої зовні.

Тренетте –

Тренетте - довгі плоскі макарони.

Тронсон –

різати  поперек який-небудь продукт, що має отвір в середині, наприклад нарізати поперек середину лососини, не розкриваючи їй черевну порожнину. Отримані таким чином неправильні кільця і називаються Тронсон.

Трюфель –

Трюфелі (Tuberales) відносяться до групи грибів, для яких характерне утворення плодових тіл у грунті, а не над її поверхнею. Гриби ховаються в землі на глибині 10-20 см. Через таку прихованість   збір грибів перетворюється на справжнє полювання, на яку виходять разом зі спеціально навченими собаками і свинями. Тварини по запаху відшукують улюблені гурманами трюфелі - зрілі гриби видають виразний, часто їдкий або запашний аромат.

Турошчуса –

блюдо угорської кухні. Відварне тісто, обсмажене потім у маслі.

Турт –

листковий пиріг.

Туршія –

заготовка  з перцю або грибів, курки

Тутирган тавик –

фарширована курка

Тутпаш –

юшка з шматочками вареного прісного тіста у тюркських народів.

Тутті-Фрутті –

лимонне морозиво з фруктами, комбіноване.

Тушкування –

теплової спосіб обробки продуктів, застосовують для м'яса, риби, овочів. Особливість тушкування : продукти киплять на повільному вогні в закритому посуді до тих пір, поки не стануть м'якими і всі соки не з'єднаються з ароматом рідини.

Тхеніея –

своєрідною мастикою з того ж жовтого гороху з кунжутним маслом. Тхенія часто вживається з м'ясними або курячими блюдами.

Тяванмусі –

яєчний пудинг.