FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Кулінарний словник

 
&nbps;

Кулінарний словник

 
Мазагран –

Прохолодний тонізуючий напій, популярний у Європі в XIX ст. Готується домашнім способом з натурального підсолодженої кави, на три чверті розведеної кип'яченою холодною водою з льодом.

Мазурек –

тістечко у вигляді плоского довгастого чотирикутника.

Майлаі –

креветки каррі з кокосом.

Майоран –

багаторічна трав'яниста рослина сімейства губоцвітих. У майорану стійкий пряний аромат і злегка пекучий смак.

Манти –

середньоазіатська страва  схожа  на пельмені, тільки в 3-4 рази більшими. Фарш для начинки готують зазвичай з баранини з великою кількістю смаженої  цибулі, іноді додають горох та зелень. Відварюють манти на пару в спеціальному посуді-манти-каскане.

марешаль –

м'ясні страви , для приготування яких використовується тільки частина філе туші тварини або птиці. Так, наприклад, Марешаль з курей означало, що у страві використовувалася тільки грудна частина (філе). Страви типу «Марешаль» були створені у Франції в епоху Людовика XIV.

Марципан –

густа маса з суміші тертого мигдалю і цукрового сиропу. Назва походить від німецького marzipan або італійського marzzapane - це натуральна начинка з тертих мигдалевих горіхів, що пройшли спеціальну обробку. Марципан використовують для приготування кондитерських виробів.

Маскарпоне –

м'який, свіжий вершковий сир білого кольору з Ломбардії, північної області Італії. Нагадує за смаком суміш жирного сиру та вершків.

Мателот –

(Або "а-ля мателот"; фр. Matelote - Матроска). Рибна  страва  французької кухні, яка отримала міжнародне поширення і стало загально європейською  стравою в різних варіантах. Мателот - буквально означає "по-матроських" і складається з відвареної будь-який (частіше морської) риби (відвареної, як правило, цілком або нарізаною великими шматками), залитою (наполовину замаскованої) густим соусом. У Франції мателот готують з великою кількістю цибулі-шалот під соусом з білого або червоного вина; в Голландії - під соусом з борошна, вершків та сиру; в країнах Середземномор'я - під гострим соусом на яєчній основі, з використанням лимонного соку, чорного перцю, маслин , каперсів, томата, лаврового листа; у Польщі - під соусом з вершкового масла, рубленого крутого яйця, кропу. Для мателота використовують рибу, що має смачне біле м'ясо, на щільному осьової кістки: палтуса, сонце-рибу, нототенія, судака, тріску, пікшу та інші. 

Мафін –

маленький порційний кекс.

Маца –

прісне тісто або хліб з тонкого листа прісного тіста, що випікається в особливій жаровні без масла.

Мацнабрдош –

вірменська окрошка на мацоні.

Мацоні –

квасне молоко (кефір).

Мезе –

грецькі закуски, включаючи коржі і салати.

Мергез –

гострі сосиски навпіл з яловичини та баранини.

Мінестроне –

страва італійської кухні, легкий суп з сезонних овочів, іноді з додаванням пасти або рису. Мінестроне - одне з найбільш поширених в Італії блюд. (Вікіпедія)

Мішу –

тушковані з часником овочі.

Млухиі –

суп з м'яса, курки або кролика з часником, рисом і лимонним соком

Моденскій оцет –

бальзамічний оцет з провінції Модена.

Монтаньолу –

італійський м'який делікатесний сир з благородною блакитною цвіллю.

Морбах –

Морбах (Morbier) - цей французький сир з 18 століття готують в селі Морбах, розташованої в горах Юра неподалік від Швейцарії. Сир готують із сирого коров'ячого молока. Головки круглі, діаметром 30-40 см і вагою до 7 кг. Жирність 45%.

Відмінна особливості сиру - прошарок з деревної золи. Робиться це так. Молоко з сичужним ферментом заливають в чан, прогрівають до 32С, перекладають у форми, заповнюючи їх наполовину. Поверх сирної маси наносять шар попелу і через добу додають новий шар сирної маси. Після цього сирну масу пресують, і в середині головки сиру утворюється тонка смужка темного кольору. Сир дозріває протягом двох місяців.


Мортаделла –

італійська ковбаса, що готується з свинини і яловичини в пропорції 1:1 або 1:2. Служить основним наповнювачем для неаполітанської піци.

Мохаллабія –

молочний пудинг з додаванням у якості ароматизатора води, настояної на рожевих або апельсинових пелюстках.

Моцарелла –

це свіжий сир, м'який, не варений, виготовляється з цільного молока буйвола (краще) або коров'ячого молока. Найчастіше кульки залиті розсолом з травами.

Мочанка –

Білоруське національне блюдо з обсмажених свіжих свинячих ребер, які потім тушаться в глиняному горщику з підливою з молока, масла і муки. Мочанку їдять з млинцями.

Мужужі –

буженина; свинина і свинячі ніжки особливого приготування.

Мус –

солодкий  десерт, що готується з будь-якого (фруктового або ягідного соку, пюре, виноградного вина, шоколаду, кави, какао і т. д.), що дає смак і назва того чи іншого мусу, і з допоміжних, харчових речовин, сприяють піноутворенню і фіксації пінистого стану мусу (желатин, агар-агар, яєчні білкіи), а також з цукру (сахарину, меду, патоки),. Утворено від дієслова mousser - «пінитись».

Мусака –

традиційне грецьке блюдо, до складу якого входять баклажани і баранина. Поширена також у інших балканських народів, де компоненти можуть змінюватися.

Мчаді –

хліб, коржик з кукурудзяної муки.

Мюроль –

сир, що відноситься до сімейства неварених пресованих, роблять в Оверні.