FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Кулінарний словник

 
&nbps;

Кулінарний словник

 
Лаваш кислий –

фруктове пюре (зі сливи, терну, ткемалі, кизилу та інших кислих плодів), висушене у формі тонких коржів овальної форми; вживається як приправа до страв.

Лапеня –

Зелений холодний суп або густий зелений салат з відвареної і охолодженої зелені. Лапеню традиційно їдять навесні, коли з'являються перші паростки лісових і польових трав: кропиви, яглиці, лободи, щавлю, борщівника.

Лардонз –

брусочки товстого бекону з прошарками.

Ларзак –

французький овечий солодко-солоний сир, який продають в глиняних стаканчиках.

Латте –

напій на основі еспрессо, гарячого молока і трохи молочної піни. Можна додавати різні сиропи для додання нових смакових відтінків.

Лахмаджо –

щось типу  відкритого маленького м'ясного пирога (по-арабськи - lahm bil aji)

Ле лерен –

найдорожчий сорт сиру у Франції, внесений до Книги рекордів Гіннесса.

Легмі –

пальмове молоко.

Лемішка –

українська  страва з гречаного борошна з салом, типу запіканки.

Лечо –

Овочеве блюдо, приготоване за особливим рецептом з солодкого перцю.

Лимончелло –

лимонний лікер яскраво-жовтого кольору, що виробляється на Півдні Італії. Його готують з лимонної цедри, алкоголю, води і цукру.

Лідеркранц –

вперше зробили в штаті Нью-Йорк. Цей сир пахучий і дозріває від поверхні до серцевини. Cамий дорогий сорт сиру в США.

Лізйон –

від фр. liaison - "зв'язок", "з'єднання") - згущувач  для різних страв. У стравах старовинної французької кухні, перш за все з дичини, як лізйона часто використовувалася кров; суміш яєць і молока (вершків і води).; Суміш з сирих яєць, солі, молока або води в якій змочують шматочки риби, м'яса, січені вироби перед їх обсмажуванням.

Лінгвіні –

це довгі, плоскі і вузькі макарони. Їхня назва перекладається з італійської, як «маленькі язички".

Лобіо –

квасоля (зелена і в зернах); також страва з квасолі

Лохина –

 Буяхи,Голубиця   Ягоди збирають вручну, свіжі зберігають протягом двох-трьох днів. Підвищенню врожайності сприяє охолоджувальне обрізування гілок, яке рекомендується провадити раз у три-чотири роки восени або до початку вегетаційного періоду. Великоплідні форми буяхів перспективні для введення в культуру.

Луїзіна торт –

(Торт королеви Луїзи, нім. - Luisen-torte). Німецьке національний кондитерський виріб у XIX ст. і на початку XX ст., названий  на честь королеви Пруссії, яка виявила патріотизм в боротьбі з Наполеоном. Готується з цукрового тіста  з маслом, мигдалевого тіста і меренгової  маси, які послідовно складають три коржа - три поверхи торта. Зверху торт покривається кремом і декорується цукатами і мармеладом. Все це обливається глазур'ю, приготовленої з цукру і вишневої горілки (Kirschwasser), і прикрашається куполом з меренги.

Лумпа –

рисові трубочки з різноманітною начинкою - страва з Південного Китаю і островів Тихого океану.

Лябан –

кисломолочний продукт у народів Близького Сходу.