FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Кулінарний словник

 
&nbps;

Кулінарний словник

 
Дадлі –

 Тип цукерок, в яких фрукти використовуються в їх природному вигляді, тобто не у вигляді фруктової начинки, пюре, креми, а цілком готової ягодою або плодом, звичайно нічим не маскуються.

Дайкон –

 довгий білий корінь редису, потертий або порізаний на довгі тонкі смужки. Свіжий, очищений від шкірки редис допомагає засвоювати жирну їжу, відновлює нормальне травлення.

Дайфуку –

 основний різновид моти з начинкою з пасти адзуки

Далбхат –

 рис з гострими спеціями.

Дарджилінг –

 це найбільш дорогий і елітний чорний чай в світі. На відміну від більшості інших чорних чаїв, саме дарджілінги продаються з дуже докладною маркіровкою, де вказано місце вирощування, дата збору врожаю, вік кущів і ін Вирощується в індійському штаті Дарджілінг, у передгір'ях Гімалаїв.

Демітассе –

 традиційна чашка під еспресо розміром 88 мілілітрів. Найчастіше воліють фарфорові чашки, однак може бути виконана з кераміки, нержавіючої сталі або скла. Чим товще матеріал, тим краще, тому що одна з функцій демітассе - це зберігати тепло якомога довше, інакше еспресо швидко охолоне і втратить свої характерні якості.

Дессікатор –

 прилад-поглотітелm вологи. Це контейнер з клапаном, подсоедінямим до насоса. Насос витягає з контейнера повітря, а разом з ним - і зайву вологу, особливо якщо в нього поміщають ще теплий продукт.

Джезва –

 Являє собою товстостінний металевий ківш з довгою ручкою. Традиційна джезва виготовляється з кованої міді.

Джин –

 це міцний спиртний напій, що виготовляється зброджуванням зернової сировини і подальшою подвійною або потрійною дистиляцією з ягодами ялівцю та іншим пряними рослинами.

Джонаред –

 Пізньозимовий сорт американського походження. Відібрано, як спонтанна почковая мутація сорту Джонатан.Відрізняється від вихідного сорту більш інтенсивним забарвленням плодів, але менш вираженими десертними достоїнствами їх, більш видовженими і тонким листям з довгими черешками.

Доліхос –

 ці карликові або кучеряві теплолюбні багаторічні рослини. Молоді стручки і зрілі боби їдять вареними; останні вимагають тривалої кулінарної обробки. Пророщені в темряві боби використовуються як кулінарні проростки.

Долма –

 голубці, крім капусти, оболонкою для фаршу може служити - виноградне листя або видовбані плоди та овочі (айва, помідори, баклажани та інше)

Домбурімоно –

 японські страви, в яких рисова основа і фукусеку подаються спільно в домбурі.

Дорада –

 Дорада - іспанська назва морського ляща / Назва рибі дана через золотисту луску. Крім золотистої, існує три різновиди цієї риби: королівська, рожева і сіра.

Живе в східній частині Атлантичного океану і Середземному морі. Одиничні особини інколи заходять і в Чорне море, але це трапляється украй рідко. Молодняк тримається біля берега, дорослі особини віддають перевагу глибшим водам, 30 м і навіть 150 м в період розмноження.Готувати дораду можна самими різними способами, головне – не піддавати її дуже тривалій тепловій обробці. У духовці її варто тримати хвилин п'ять-десять (залежно від способу приготування), на пару – трохи довше, хвилин п'ятнадцять, а на грилі і сковорідці досить обсмажити її півтори-дві хвилини з кожного боку – до появи на розрізі перламутрового відтінку. Треба лише не забути зробити на шкірі надрізи, щоб риба не деформувалася під час смаження.Готувати її можна абсолютно будь-яким способом або їсти навіть сирою, з будь-якими гарнірами і практично будь-якими соусами.Свіжу рибу краще тримати загорнутою у фольгу і в товченому льоді в найхолоднішій частині холодильника. Так можна зберегти рибу свіжою максимум 2 дні. Для довготривалого зберігання риба повинна бути в камері швидкого заморожування. Деякий час можна зберігати рибу загорнутою у фольгу і укладеною в пластиковий посуд у відділенні глибокого заморожування. Дорада зберігається від двох до п'яти місяців.У риби смачне м'ясо ніжне і мало кісток.

 

Дошаб –

 певним чином виварений фруктовий сік. Застосовується як напівфабрикат для приготування безлічі десертів. Серед них: халва, вірменський шороц або грузинська чурчхелла, а по-тюркською - суджуг - ковбаски з нанизаних на нитку горіхів (волоських, арахісу, фісташок та інших великих видів горіхів), які потім умочують в дошаб і вялятся.

Дуртмеш –

 відкритий квадратний пиріг з начинкою з конопляної борошна молока і яєць

Дханіял корми –

 баранина з листям коріандру, що додають м'ясу неповторний смак

Дюбель –

 бельгійський ель з високим вмістом солоду (і, відповідно, з більшою фортецею, ніж звичайний ель).

Дюшбара –

 азербайджанські пельмені. Представляють собою невеликі квадратики з тесту з відігнутими кінчиками з начинкою з баранини. На відміну від звичайних пельменів відварюється в м'ясному бульйоні. Дюшбара називають і суп з пельменями.