FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Готуємо смачну печінку

Готуємо смачну печінку

Головні переваги печінки - швидкість приготування і економічність. Ну і, звичайно, ніжний смак і користь - залізо і цинк, селен, вітаміни, корисні жирні кислоти містяться в ній в достатній кількості. Печінку можна тушкувати, варити, смажити, запікати. Відомі рецепти салатів, перших і других страв, паштетів, закусок і навіть тортів з використанням печінки. Однак навіть цей простий, здавалося б, продукт, має деякі секрети в приготуванні.

Яловича печінка відрізняється наявністю тонкої плівки, яку перед приготуванням обов'язково потрібно зняти. Робиться це дуже просто - плівка сходить легко, якщо трохи підчепити її ножем. Аналогічно потрібно видалити великі жилки, судини і сухожилля. Свиняча печінка подібної плівки не має, вона м'якша, але має невелику гірчинку - втім, дуже делікатну і ледь помітну.

Щоб смажена печінка (яку часто вважають несмачною і жорсткою) стала ніжною і повітряною, потрібно нарізати шматочки товщиною не більше одного сантиметра. Потім їх необхідно обсипати содою і витримати так протягом шістдесяти хвилин, після чого промити і обсушити. Смажити печінку в розігрітій олії, не більше п'яти хвилин з обох сторін, і обов'язково - обвалявши в борошні або сухарях, щоб сік не витік.

Дуже ніжним і смачним вийде бефстроганов з печінки. Для приготування вона ріжеться тонкими брусочками, після чого змішується з обсмаженою цибулею, борошном, сметаною. В такому соусі печінка тушкується близько десяти хвилин і відразу ж подається з будь-яким гарніром. Цю страву  можна урізноманітнити, додавши, наприклад, гриби або ж томатну пасту.

Дуже популярні і рецепти різних паштетів з печінки. Ось, наприклад, один з них: розтоплюється шпик, в ньому обсмажується морква і цибуля, потім - шматочки печінки. Цю масу потрібно тушкувати кілька хвилин. Посоливши і додавши мускатний горіх, пропустити  через м'ясорубку. У вийшовше пюре влити молоко, прокип'ятити і остудити. Печінковий паштет змішується з вершковим маслом і подається в якості закуски.

Подібний паштет можна і запекти - це зробить його дуже ароматним і красивим. У м'ясорубці потрібно подрібнити печінку з часником і цибулею, з'єднати з перцем болгарським та морквою, змішати зі збитими білками. Ця маса вкладається в вистеленну фольгою форму, зверху можна викласти тонкі шматочки грудинки, після чого паштет запікається - спочатку в закритій фользі, потім у відкритій (до скоринки).

Нарешті, печінка - відмінна основа для приготування оладок. Підготовлений шматок пропускається в м'ясорубку разом з часником і цибулею, ця маса змішується з молоком, яйцем і борошном - до консистенції звичайного тіста  для оладок. Печінкові оладки смажаться, як і будь-які інші - на розпечену сковорідку тісто викладається ложкою.

Звичайно, кулінарні рецепти приготування печінки не обмежуються лише запропонованими. У кожної господині в колекції напевно знайдуться оригінальні страви з цього смачного, корисного продукту.