FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

М'ясо в глечику-максимум смаку

М'ясо в глечику-максимум смаку

З моменту, коли був спійманий і з'їдений перший мамонт, людство придумало сотні способів приготувати м'ясо. Його смажать, варять, в'ялять, солять, парять, і навіть їдять сирим. На приготування м'ясних страв йде чимало часу. Якщо хочеться щось створити швидше і сманіше, то на допомогу прийде духовка.

Запікання в духовці - один з найменш енергозатратних способів приготування м'ясних страв. Мінімум, що треба для цього: м'ясо і сіль. Коли вільного часу більше, то можна приготувати і більш вишукану страву. У духовці можна запекти м'ясо з картоплею та іншими овочами в горщиках. Для цього підійде кабачок, капуста, морква, болгарський перець.

Якщо як м'ясна складова у вас яловичина або свинина, то її перед запіканням краще просмажити кілька хвилин на сильному вогні. В такому випадку шматочки підрум'яняться і в горщику не віддадуть весь смак овочів, будуть більш соковитими. Та й час готування значно зменшиться. Курку попередньо так обробляти не варто, інакше вона буде сухою. Перед підсмажуванням м'ясо не обов'язково повністю розморожувати, досить промити в теплій воді і порізати на кубики. В ідеалі, якщо в морозилці воно зберігається вже порізаним на пласти. В такому разі часу на приготування страви  істотно зменшиться.

Щоб запечена яловичина була соковитішою, в горщики можна додати невелику кількість дрібно порізаного несолоного, некопченого свинячого сала. І не бійтеся так званих «шкварок». Якщо шматочки сала невеликі, вони повністю розтануть під час готування.

Щоб калорійність страви не зашкалювала, майонез і масло додавати не варто. Замість цього просто налийте до половини обсягу води, а як гарнір до такого м'яса можна подати овочеві салати. Повірте, смак не постраждає, а ось користі буде більше.

Є ще один момент, який варто враховувати при запіканні. Під час готування обсяг овочів зменшується майже в два рази, так що краще покласти овочі щільніше. Сир, який в духовці запечеться до рум'яної скоринки, обов'язково зверху або присипати зеленню, або, якщо зайві калорії не страшні, змастити майонезом. В іншому випадку він при плавленні пристане до кришки горщика.

Перед тим як розкласти м'ясо і овочі, горщики необхідно нагріти. Для цього просто поставте їх на п'ять-десять хвилин у духовку. Після того як страва буде приготовлена і з апетитом з'їдена, замочіть посуд у гарячій воді. Не варто чистити горщики від нагару за допомогою абразивних засобів. Від жорсткої щітки або чистячого порошку на поверхні утворюються мікроподряпини, через що керамічний посуд починає вбирати і зберігати запахи.

Керамічні горщики є не у всіх. Однак це не повинно стати перешкодою до отримання гастрономічного задоволення. Їх легко можна замінити глибокою чавунною сковородою без ручки або деком з високими бортиками. Головне - перед  переміщенням в духовку щільно закрити посуд листом фольги, щоб не випаровувалася волога. Сталевий лист навіть не потрібно нагрівати перед закладанням продуктів, він дуже швидко розжариться сам. Однак смак готової страви  таки буде поступатися тому, що приготується в чавунці або горщику.
М'ясні страви з духовки значно корисніші за ті, що готуються на сковороді з великою кількістю жиру, а часу йде стільки ж. Тому частіше користуйтеся духовою шафою, нехай він не стоїть без діла.