FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Як не отруїтися ... першими овочами?

Як не отруїтися ... першими овочами?

З настанням весни виникає потреба у великій кількості вітамінів, тому все частіше на наших столах починають з'являтися страви з перших весняних овочів - рецепти салатів з помідорів, огірків, перцю, зелені, печеня з молодими кабачками і баклажанами, свіжа  картопля, десерти з молодою полуницею. Чи справді вони є джерелом вітамінів?

Вчені стверджують, що перші весняні овочі можуть бути не стільки корисні, скільки небезпечні, адже заради швидкого зростання і привабливого зовнішнього вигляду вони обробляються величезною кількістю хімікатів. Тому перед покупкою необхідно поцікавитися наявністю довідки з експертної лабораторії, в якій чітко мають бути прописані дози нітратів, отримані тим або іншим овочем. Так, наприклад, максимально допустимий вміст нітратів у томатах - близько 60 міліграмів на кілограм, в цибулі - 120, в огірках - 150, в перці і моркві - по міліграмів 400. За твердженням експертів, максимальна кількість нітратів може міститися в капусті, петрушці, редисці, буряках, листовому салаті.

Що стосується візуального визначення "нітратності" - зробити це досить непросто. Мабуть, головна відмінність таких овочів від «здорових» - розмір, який, як правило, значно більше звичайного. Проте убезпечити свою родину від великої кількості хімічних речовин під силу кожній господині. Так, листові культури (в першу чергу салати і зелень) потрібно вимочувати близько двох годин - в цьому випадку вміст нітратів у них зменшиться на чверть.

Моркву рекомендується відварювати, зрізавши товстий кінчик, в якому накопичуються шкідливі добавки. Взагалі, у всіх овочах (редис, огірки, кабачки), найбільша кількість нітратів міститься саме в "попці" і шкірці, тому зрізати їх потрібно, не роздумуючи. В яблуках вміст нітратів найбільший в їх серцевині. Не варто використовувати і стебла зелені, віддаючи перевагу тільки верхівкам. Крім того, фахівці рекомендують додавати в салати лимонну кислоту в невеликих кількостях - вона перешкоджає розмноженню нітробактерій, що містяться в перших весняних овочах.