FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Справжні голубці на стіл

Справжні голубці на стіл

Голубці - одна з улюблених страв і у дітей, і у дорослих. Ароматний фарш, загорнутий в м'які і соковиті листки капусти, давно став одним із самих смачних компонентів повсякденного меню більшості сімей.

Традиційно прийнято вважати, що рецепти голубців мають слов'янські корені. Проте є думка, що подібна страва вперше було приготовлена  в стародавньому Китаї. Як би там не було, голубці залишаються улюбленими і дуже різноманітними: з м'ясним фаршем, овочами, грибами, гречаною кашею (для тих, хто дотримується дієти,посту) або картоплею. Проте всі вони готуються з використанням однієї технології.

Одна з головних складових голубців - капуста. Зазвичай на страву для всієї родини береться качан вагою більше кілограма. Кращі голубці виходять з молодих качанів, які легко розбираються на окремі листки, після чого їх  лише потрібно залити на кілька хвилин окропом. Якщо ж капуста зимова - потрібно щільну, рівну капустину злегка проварити, додавши лимонну кислоту або оцет, щоб листя не порвалося. Потім ножем вирізається качан і найбільш грубі листки. Існує й інший спосіб підготовки листя - вирізати качан, а потім прибрати головку капусти на два дні в морозилку. Якщо є час, цілком можна поекспериментувати.

Класичні голубці - з начинкою з м'ясного фаршу, змішаного з рисом. При цьому м'ясо краще брати жирне (наприклад, яловичина і свинина), а от рис можна проварити, а можна лише залити ненадовго окропом. До м'яса також додається пасеровану моркву і цибулю - так фарш стане соковитішим.

Нарешті, третя частина правильних голубців - соус. Його можна приготувати, наприклад, з пасерованих овочів, змішаних зі сметаною, водою і томатною пастою (найпоширеніший варіант). А можна замість води використовувати бульйон, в якому варилася капуста - так смак стане більш насиченим.

Отож, все готово, залишилося загорнути голубці. Для цього спочатку необхідно гострим ножем зрізати потовщення на прожилках листя або відбити їх молотком для м'яса, а потім в підготовлений лист додати фарш. Після цього голубці заливаються соусом, придавлюються тарілкою (це дозволить їм тушкуватись рівномірно) і готуються близько 40 хвилин. Інший варіант - попередньо обсмажити голубці і запекти їх в духовці.

Голубці - страва безпрограшна. При правильному приготуванні вони ситні, ароматні, дуже смачні і, що важливо - їх багато.