FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Правила приготування страв у горщиках

Правила приготування страв у горщиках

Страви, приготовлені у глиняному або керамічному горщику, виходять смачні і поживні, м'ясо стає більш соковитим, овочі - більш ароматними і ніжними на смак, а каші такі розсипчасті, що тануть у роті. При подачі на стіл порційних горщиків відразу створюється затишна атмосфера, при якій враховуються бажання кожного, що бере участь в обіді.

Враховуючи смак кожного, можна приготувати їжу, додаючи різні спеції і добавки в кожен горщик за бажанням. Це оригінально, смачно, ситно, корисно, а головне індивідуально! Тільки для цього треба знати і застосовувати на практиці деякі особливості при приготуванні страв у горщиках.

Підготовка горщика

При виборі горщика слід звернути увагу на його місткість. Бажано, щоб обсяг горщика був від 250 мл до 500 мл, не більше.

Не слід купувати горщики для приготування їжі з глазур'ю всередині, щоб уникнути отруєння, оскільки олово з глазурі при нагріванні може потрапити в їжу.

Перед першим застосуванням обов'язково горщик слід вимити з содою і замочити у воді на годину, щоб пори глиняної посудини наповнилися вологою.

Перед кожним застосуванням горщики з цієї ж причини треба заливати теплою водою хвилин на 15-20. Тоді їжа буде виходити більш соковитою.

Особливості приготування в горщиках

Якими б не були кулінарні рецепти, продукти бажано закладати в горщик в сирому вигляді, щоб вони готувалися на пару і вбирали аромат в процесі готування.

Олію взагалі не варто використовувати в процесі приготування.

Додатково додавати рідину варто в обмежених кількостях і тільки в гарячому вигляді. При використанні холодної води горщик може тріснути.

Після того, як горщик дістанете з духовки, його варто поставити на дерев'яну підставку або дошку. Ставити гарячий горщик на холодну поверхню стола не можна, щоб не тріснуло дно.

З цієї ж причини ніколи не ставте горщик на конфорку. Правильно ставити горщик з продуктами в холодну духовку на нижню полицю.

Після вилучення з духовки необхідно витримати 10хвилин, тільки після цього пропонувати горщик на стіл. По-перше, потрібен час, щоб їжа охолола, і ніхто не обпікся. А по-друге, за цей час їжа приготується повністю. Так як стінки горщика залишаються дуже гарячими, і процес приготування триває ще деякий час після того, як його вийняли з печі.

Завжди враховуйте, що верхній шар продуктів підсихає при готуванні, тому бажано, нагорі залишати цибулю або помідори, що дають сік.

Завжди закривайте горщик кришкою, а краще загорніть фольгою або заліпіть щільно шматочком тіста.

Дотримуйтеся температурного режиму при приготуванні різних страв. Так, наприклад, овочі запікають при T = 160 градусів, а м'ясо - при T = 200 градусів С.

Як правильно мити і зберігати горщики

Ніколи не використовуйте для миття глиняного посуду миючі засоби, так як вони вбираються стінками.

Для того щоб видалити жир, необхідно в горщик налити теплу воду з додаванням оцту і поставити в духовку при невисокій температурі на півгодини, після чого добре промити його водою з содою.

Не можна для миття такого посуду застосовувати грубі мочалки та губки, металеві йоржики. Не варто мити горщики в посудомийній машині і обов'язково треба ретельно їх полоскати.

Після миття глиняний посуд треба насухо витерти і залишити у відкритому вигляді на ніч. Робиться це для того, щоб на стінках не з'являлася цвіль при тривалому зберіганні.

По можливості сушити посуд на сонці, це загартовує і дезінфікує її одночасно.

Їжа, яка приготована в керамічному посуді в духовці, добре засвоюється, несе в собі позитивну енергетику і допомагає відновлювати сили. Тому особливо корисна така їжа дітям і ослабленим після хвороби людям.