FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Як краще готувати бобові

Як краще готувати  бобові

З бобових, ми найчастіше вживаємо в їжу квасолю, горох і боби.
Квасоля може похвалитися тим, що вона має в своєму складі майже всі вітаміни. Крім того в ній є мінеральні солі і важливі для людини мікроелементи, наприклад йод.
Калорійність гороху вище деяких сортів м'яса, а живильна цінність дуже близька до квасолі.
Для того, щоб скоротити час варіння і зберегти їх форму, бобові потрібно замочити в прохолодній воді на 2-4 години. Вага їх збільшиться майже в два рази. Більше тримати не треба, оскільки знизиться харчова цінність страви.

Варять боби та квасолю у воді, дотримуючись наступної пропорції 1:3 (одна частина бобових і три частини води), 1-2 години в закритому посуді без солі при не сильному безперервному кипінні. Якщо зерна бобових роздавлюються без особливих зусиль пальцями, це означає, що вони вже зварилися. Не змішуйте різні сорти квасолі, адже тривалість їх варіння різна.
Коли варите бобові не додавайте соду, це зруйнує в них вітамін В і погіршить смак страви, що готується. Не додавайте при процесі варіння бобових холодну воду, оскільки різко сповільниться їх розварювання. Якщо потрібно додати води, то додайте крутий окріп.

Якщо ви хочете поліпшити смак і аромат страви з бобових, додайте у воду, де вони варяться моркву чи петрушку. Коли процес варіння закінчиться, всю цю зелень потрібно витягнути.
Горох обов'язково потрібно заливати тільки холодною водою. Варити слід на не сильному вогні 1-1,5 години з закритою кришкою. Щоб скоротити термін варива його завчасно необхідно замочити в холодній воді, кількість, якої в обсязі має бути в два рази більше ніж гороху.

Лущений горох замочувати не треба, він і так розварюється не погано.
Солять горох, коли вже він повністю зварився. В іншому випадку він передчасно розвариться і буде не таким смачним.
Якщо хочете отримати пюре з гороху однорідним, протирайте його гарячим. До речі  буде значно смачніше, якщо ви додасте в нього трохи пасированої цибулі.