FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Секрети приготування сиру

Секрети приготування сиру

Плавлений сир можна приготувати самостійно,зі знежиреного сиру. Для приготування 1 кг домашнього сиру потрібно взяти:
- 8,5 склянки попередньо віджатого сиру;
- 2,5 ст. л. вершкового масла (топленого);
- 3 ч. л. звичайної кухонної солі;
- 4 ч. л. соди.
Добре віджатий сир подрібнити за допомогою сита або м'ясорубки, помістити в каструлю, зверху рівномірно посипати содою (половиною від зазначеного в рецептурі кількості).
Сирну масу поставити на повільний вогонь і почати прогрівати, безперервно помішуючи дерев'яним товкачем. Якщо при цьому на поверхні сиру або у стінок посуду виступить сироватка, необхідно накрити каструлю кришкою, на 10-15 хв зняти з плити, потім ложкою видалити рідину і продовжити нагрівання. Якщо не виходить відокремити сироватку від сиру, в масу додають залишок соди і продовжують варіння.
Після того, як сирна маса розплавиться і трохи загусне, покласти розтоплене вершкове масло. Продовжувати варіння, а коли сирна маса стане однорідною і буде тягнутись , немов густий мед, додати сіль, а через 10-15 хв закінчити варіння. За бажанням у сир можна покласти перетерті в порошок ароматизатори (кріп, кмин, аніс або інші - за смаком).
Знявши з вогню, готову сирну масу потрібно негайно перелити в чистий посуд, попередньо змащений  вершковим маслом, і винести на холод. Щоб після охолодження сир добре виймався з посуду, його на 3-5 секунд занурюють у гарячу воду.
Якщо ви бажаєте отримати в домашніх умовах сир з гострим смаком і різким запахом, перед варінням необхідно витримати сир 1-3 дні у теплому провітрюваному приміщенні. Сир викладають тонким шаром на чисту поверхню, накривають марлею, 3-5 разів на день перемішують. Коли сир пожовтіє, він готовий до подальшої переробки.
Вживати домашній сир можна у свіжому вигляді або попередньо витримати. Для витримки сир необхідно обсушити в добре провітрюваному приміщенні, потім винести на холод і витримати там кілька тижнів, час від часу перевертаючи. Якщо з'явилася цвіль, сир потрібно обмити в підсоленій воді і обсушити на протязі.
Також домашній сир можна використовувати для приготування оригінальних десертів. Ось один з рецептів: розтопити на сковороді 100 г меду, додати мелену корицю і подрібнену цедру лимона, прокип'ятити, покласти скибочки сиру і тримати посуд на слабкому вогні, поки сир не стане м'яким. Перед подачею посипати горіхами і полити залишками медового соусу.