FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Як визначити ступінь просмаження біфштекса

Як визначити ступінь просмаження  біфштекса

Тепло, проникаюче через поверхню біфштекса в його внутрішню частину, поступово змінює білкову структуру м'яса, як, втім, і його колір, і кількість вологи. Такі терміни, як «слабопросмажений», «середньо-просмажений »і« повністю просмажений », використовуються для характеристики різних станів біфштекса - від сирого м'яса до повністю приготованого.

Багато людей піклуються про те, щоб їх біфштекси були просмажені в відповідності  до особистих пристрастей. Однак, оскільки всього лише секунди смаження відділяють слабопросмажений біфштекс від середнього , а середній  - від повністю просмаженого , для досягнення потрібного результату необхідно вміти визначати  точний  потрібний час приготування страви.

Найпростіший і найбільш вірний спосіб перевірки біфштекса на просмажене - це короткочасне натискання на нього пальцем.

Інший спосіб оцінки ступеня готовності м'яса (вживаний, як правило, в тих випадках, коли біфштекс  розташований над джерелом тепла) - спостереження  за кольором м'ясного соку . Якщо з надрізу на верхній поверхні  біфштекса під час обсмажування його другої сторони з'являються червоні крапельки, значить, він - слабопросмаженний. Розові  м'ясні соки означають, що біфштекс середньопросмажений, а прозорі - що він просмажений повністю. При цьому для правильної ідентифікації кольору соку надрізи повинні  бути дуже тонкими.

Очевидно,що товщина біфштекса являється найбільш важливим критерієм для визначення тривалості смаження: чим товстіший біфштекс, тим більше часу  потрібно  для його приготування. М'яке м'ясо готується швидше, чим більш жорсткі відруби; наприклад, вирізка , є  найбільш м'яким і ніжним м"ясом.