FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Смажена картопля на всі смаки

Смажена картопля на всі смаки

Важко знайти щось смачніше, ніж смажена картопля - напевно багато хто погодиться з цим твердженням. Швидко, смачно і неймовірно смачно - крім того, відмінний гарнір. А якщо включити фантазію, то смак цього приголомшливої страви може змінюватися щодня.

Для початку згадаємо основні правила смаження картоплі, які диктує кулінарія. Після того як картопля почищена, обов'язково потрібно її просушити, інакше бажаної хрусткої скоринки може й не вийти. Викладати шматочки картоплі потрібно в розігріту олію і перші кілька хвилин смажити на великому вогні.

Потім необхідно накрити сковорідку кришкою, а вогонь зменьшити. Оптимальна форма кришки - куполоподібна, оскільки при використанні плоскої страва може вийти вологою. А ось кришка злегка піднесена забезпечить циркуляцію пари, рівномірне прожарювання і золотисту, але не жорстку скориночку. Солити смажену картоплю треба перед закінченням приготування, інакше вона стане твердою.

А тепер спробуємо внести зміни у смак. По-перше, потрібно визначитися з формою шматочків. Чим більше брусочки, тим довше вони будуть смажитися, отже, більш вираженим буде присмак крохмалю. А от дрібну нарізку смажити потрібно скоріше не просто на сковороді, а у фритюрі. Причому для різноманітності можна додати їй найрізноманітніші форми.

По-друге, визначимося з добавками. Найпоширеніша - звичайно, цибуля. До речі, є сенс перед приготуванням обдати її спочатку окропом, а потім холодною водою - так він збереже форму. Крім цибулі, можна покришити в картоплю і часник - гострота в поєднанні з чарівним запахом забезпечені. А чому б не використовувати прянощі або сушені трави? Тільки з однією умовою - потрібно знати час їх кулінарної обробки, при якому вони оптимально виділяють аромат.

Ще одне важливе питання - на чому смажити? Класичні рецепти рекомендують для цієї мети рослинну олію. Яку? Спробуйте, наприклад, посмажити картоплю на гірчичній олії, вона забезпечить пікантність і дуже яскравий колір. Топлене масло додасть у смак картоплі більш м'які нотки, а трохи води зробить її соковитіше. До речі, смажити можна і в духовці. Особливий плюс - картоплю в цьому випадку можна навіть не перевертати.

Напевно, у кожної господині є свої секрети смаження картоплі. І це не дивно - така страва заслуговує того, щоб її вживали як можна частіше.