FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Жюльєн: у пошуках ідеального рецепту

Жюльєн: у пошуках ідеального рецепту

Слово жюльен французького походження і походить від слова «julienne», що означає липневий. У Франції жюльєном називають нарізку коренеплодів або овочів, які використовуються для приготування супів і соусів. У нас цей термін міцно закріпився за запеченими в сметані м'ясом і грибами, які подають в ресторанах в естетичних маленьких кокотницях. Страва дуже смачна  і апетитна, засмучують тільки невеликі порції. Тому для домашнього жульєну можна використовувати жаровню або глибоку сковороду, щоб вистачило всім.
Існує маса варіацій на тему жульєну - це справа смакових уподобань. Страву готують зі свіжих грибів, курятини, м'яса, морепродуктів, а також з їх комбінацій. Наприклад, з грибів і м'яса, грибів і кальмарів, креветок і мідій, вареного мови та нирок і так далі.
В якості заправки використовують сметану, вершки або спеціальні соуси на їх основі. До складу цієї страви може входити лимонний сік, біле вино, маслини. Якщо ви готуєте цю страву вперше, то найкраще обмежитися майонезом і цибулею.

Етап № 1: Обсмажування.
Отже, свіжі гриби (наприклад, шампіньйони) і ріпчасту цибулю нарізаємо і трохи обсмажуємо. М'ясо ріжемо довгими шматочками і теж обсмажуємо до напівготовності. Для жульєну з морепродуктів можна використовувати очищені креветки або заморожений Морський коктейль.

Етап № 2: Додавання соусу.
Коли гриби (м'ясо, морепродукти) будуть майже готові, їх потрібно посолити, поперчити і перемішати з майонезом. Посипаємо наш жюльен тертим сиром за принципом: чим більше, тим краще!

Етап № 3: Запікання.
Ставимо жаровню з жюльєном в розігріту духовку і тримаємо на помірному вогні до появи красивої скориночки. М'ясо потрібно потримати трохи довше, гриби не так довго, а жюльен з кальмарів та мідій готується всього кілька хвилин. Подавати жюльен зі свіжою зеленню, краще кропом.

Цю страву завжди можна приготувати про запас, що дуже зручно. Обсмажені продукти, перемішані з соусом і посипані сиром можна відразу не запікати, а охолодити і прибрати в морозильну камеру. Заморожений жюльен можна запекти в будь-який день і порадувати, наприклад, нежданих гостей.
Жюльєн можна приготувати для святкового столу, романтичної вечері і навіть для дітей. Малюкам дуже подобаються маленькі сковорідки  з запеченим м'ясом і сиром.
З стравою можна (і потрібно!) Експериментувати, використовуючи й інші інгредієнти і спеції. Для приготування жульєну підходять як сирі продукти, так і консервовані або заморожені.
Безсумнівний плюс жульєну - швидкість приготування. Навіть приготувавши його на швидку руку, ви отримаєте чудовий результат: красиво, апетитно, поживно і просто дуже смачно!

 

Переглянути рецепт по темі