FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Вибираємо сир до вина

Вибираємо сир до вина

Плануючи сервірувати стіл вишуканими сортами вина, в якості закуски найчастіше вибирають сир. Проте рідко хто замислюється над тим, що не кожен сорт сиру підійде до того вина, яке налито в бокал.
Білі вина більш легко поєднуються з сирами, тоді як до червоних підібрати пару складніше. Легкі столові білі вина відмінно відтінятимуть смак свіжих сирів, до них підійдуть Моцарелла, Фета, Рікотта.
До червоних вин Мерло, Піно Ной, Каберне-Совіньйон добре подати сири, які мають солодкуватий присмак фруктовий, такі, як Гауда, Едамер, Чеддер, Мімолет, Пекоріно, Канталь, Реблошон. Справжній англійський Чеддер має горіховим присмак і увіллє нові ноти в вишуканий букет пасльоновий Каберне-Совіньйон.
Пригощаючи гостей червоними винами Божоле, Шинон, Mercurey або білим вином шаблі, на стіл слід поставити сирне асорті з п'яти пресованих варених сирів: Пармезан, Конте, Емменталь, Грюйер і Бофор.
Біле вишукане вино Пулігні Монтрачет та червоні Ельзасі Піно Нуар, Шинон, Сент-емільон, Анжу Села, Померли подають до м'якого Брі з цвіллю. Королівський смак і аромат Брі на тлі цих вин не буде занадто нав'язливим. Колекційне десертне червоне вино Кагор також підходить до Брі або Камамбера. Подаючи ці сири, не забудьте дістати їх з холодильника за годину до подачі на стіл: вони повинні бути кімнатної температури.
Збираючись побалувати себе і гостей білим Пуйі фюіссе або Макон, слід подбати, щоб на столі був присутній м'який сир Епуасс. Його яскравий витриманий смак різкий для столових вин, але хороший з сильними червоними винами Gigondas, Шатонеф дю Пап, Кортон.
До каліфорнійським винам, створеним з винограду сорту Зінфандель, наприклад, Carlisle, Cline, Мартінеллі, Outpost і іншим можна подати сир Гауда, що володіє насиченим смаком, який залежно від дозрівання варіюється від м'якого горіхового до насиченого пряного.
Столові білі вина Шардоне, Совіньон, Аліготе, Вин Nobil підходять до багатьох твердим негострим сирів з м'яким вершковим смаком: Швейцарському, Голландському, Латвійському і т.д. Також ці сири можна подати і до рожевих ігристих вин.
До шампанських вин відмінно підійде сир Камамбер. Він зробить класичний Брют з Абрау-Дюрсо ще більш вишуканим і освіжаючим.
Десертні вина також можна подавати з сирами. Білі Bonnezeaux і Саїна відмінно підійдуть до м'якого сиру різкувато Ліваро. З червоних вин з ним будуть гармоніювати Кот Rotie, Ермітаж, Morgon.
Класичне поєднання вишуканого вина та сиру, що володіє тонким пряним смаком, стане родзинкою будь-якого застілля.