FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Як правильно пити шампанське

Як правильно пити шампанське

Як ми п'ємо шампанське? Швидко розливаємо, цокаємося і випиваємо залпом, щоб до дванадцятого удару ще встигнути загадати бажання. Між тим, цей благородний напій не терпить настільки зневажливого ставлення до себе. Як  правильно пити шампанське, щоб сповна насолодитися його вишуканим смаком?

  По-перше, шампанське потрібно правильно підготувати до подачі. Пляшка не повинна стояти - тільки в положенні лежачи вино буде змочувати корок, що є запорукою знаменитості «ігристого». Не потрібно витримувати напій на холодному балконі або в морозильній камері - його не можна пити як теплим, так і крижаним. Ідеальний варіант - відерце з льодом, де шампанське охолоне до оптимальної температури в 7 - 9 градусів.

По-друге, "пострілу" бути не повинно в принципі, не дивлячись на те, що це - певний святковий ритуал. Коли корок  вилітає надто швидко, вуглекислий газ моментально починає випаровуватися, що позначається на смаці напою далеко не кращим чином. Причому якісне шампанське - зазвичай «тихе». Бульбашки вуглекислого газу не прагнуть покинути його, тому насолоджуватися їх грою можна досить довго. А от якщо вони великі і дуже «швидкі» - можете не сумніватися, що бульбашки потрапили в пляшку штучним шляхом.

Не поспішайте розлити шампанське в келихи. Французи кажуть, що, після того як пляшка відкрита, потрібно почекати три хвилини - і тільки потім розливати. Причому робити це потрібно повільно, намагаючись стежити, щоб вино стікало по стінці келиха. До речі, і посуд для благородного напою підійде не всякий. Брют прийнято наливати в витягнуті і високі келихи, солодке - в широкі. Тримати келих можна за підставку або ніжку - але тільки не за саму чашу, інакше напій швидко нагріється і втратить свій смак.

Не варто пити шампанське залпом. Це не тільки викличе не зовсім приємні відчуття в шлунку, але і не дозволить насолодитися смаком напою. До речі, найкраща закуска для шампанського - сир, фрукти і ягоди, ананаси, морепродукти, оливки. А от традиційною шоколадкою закушувати не слід, оскільки шоколад перебиває смак вина.

Вибираючи шампанське, уважно читайте етикетку. Наявність смакових добавок, ароматизаторів - значний мінус напою. І вже зовсім варто відмовитися від покупки, якщо вино «газоване». Купуйте шампанське в темних пляшках, оскільки на світлі воно втрачає свої властивості. Якщо ви купуєте напій імпортного виробництва, віддайте перевагу тому, на етикетці якого стоять літери N. M, це означає, що фірма, що реалізує продукцію, є одночасно і її виробником.