FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Як правильно зварити каву

Як правильно зварити каву

Скільки б не говорилося про шкоду кави у великих кількостях, багато хто з нас вважє  за краще прокинутися і підбадьоритися саме чашкою кави. Зрозуміло, справжня кава має бути не розчинною, а свіжозмеленою і свіжозваренною - тільки тоді вона  здатна передати свій дивовижний аромат і смак.

Однак чи вмієте ви варити каву? Адже це ціла наука, яка передбачає різні способи, рецепти та методи. Почнемо з того, як правильно вибрати каву в зернах. Краще, якщо це будуть великі зерна - вони більш точно донесуть тонкощі кавового смаку. Перемелювати зерна заздалегідь не потрібно, зробіть це безпосередньо перед приготуванням, інакше кава втратить свої унікальні властивості. Це стосується навіть обсмаженої кави. Термін її зберігання в меленому  вигляді - не більше місяця, але скільки пакетик пролежав у магазині - для нас таємниця. Тому кращий спосіб сповна насолодитися дивовижним напоєм - молоти зерна в останній момент.

Кулінарія знає декілька способів варіння кави. Сьогодні зазвичай використовується домашня кава-машина або - класичний спосіб - джезва. (Ще цю посудину називають турка). Зазвичай це мідна ємність, що має довгу ручку. Розміри джезви можуть змінюватись - від 7 до 10 чашок. Як би там не було, справжня кава вариться лише на один прийом.

Для насиченого смаку дуже важлива вода, яку ви збираєтеся використовувати. Звичайно, ідеальний варіант - вода зі свердловини, але якщо такої можливості немає, то цілком підійде і звичайна профільтрована. Головне, щоб вона була не кип'ячена. При підготовці джезви пам'ятайте, що не варто мити її хімічними миючими засобами - вони здатні змінити аромат напою. Найкраще робити це піском або господарським милом без ароматів.

Що стосується пропорцій меленої кави і води, то вони строго індивідуальні. Звичайно, менше 50 гр. на 100 мл. - Це не кава, а кавовий напій. Проте багато що залежить не тільки від переваг, але і від стану здоров'я.

Якщо ви варите каву на газовій плиті, намагайтеся використовувати розсікач полум'я або хоча б дуже невеликий вогонь, адже чим довше напій вариться, тим насиченішим буде його смак. Головна умова хорошої кави - вода не повинна закипіти. При температурі 90-95 º С потрібно швидко знімати джезву з вогню. І тільки потім додавати цукор, лимон, лікер, вершки і все, що ви побажаєте.