FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Домашній майонез

Домашній майонез

Напевно, ті кулінари, які вперше почали приготування майонезу в 18 столітті, навіть не здогадувалися, яку популярність придбає цей соус через якихось 250 років. Заправка для салатів і супів, заливка для риби і м'яса, навіть інгредієнт тіста для випічки тортів, пирогів і печива - сучасна кулінарія
без майонезу практично неможлива.

Однак очевидно й те, що цей продукт - один з найбільш шкідливих. Високий вміст жиру, безліч шкідливих компонентів, а в сучасних умовах - ще й хімічні добавки - все це, зрозуміло, не дозволяє віднести майонез до розряду «здорових» продуктів.

Як же бути? Відмовитися від святкових закусок? Зовсім не обов'язково! Адже є відмінний спосіб приготувати майонез самостійно! За смаком він буде нітрохи не гірше, при цьому - повністю натуральний.

Для початку майте на увазі, що яйця, необхідні для приготування соусу, не будуть піддаватися термічній обробці, тому краще купити перепелині. Температура тіла перепілок вище, ніж у курки, тому сальмонела у них не приживається.

Отже, над блюдцем розбийте 10 перепелиних яєць. Обережно чайною ложкою виймайте жовток і перекладайте його в окремий посуд. Налийте один стакан олії (краще оливкової), без запаху. Відіжміть 2 ст.л. лимонного соку. До жовтків додайте дрібку солі, половину чайної ложки цукру, можна - чайну ложку гірчиці.

Розтирайте цю масу дерев'яною ложкою по колу в одну сторону (не збиваючи!). Невеликими порціями додайте олію , не припиняючи розтирання, поки соус не стане повністю однорідним. Коли всю олію  буде додано, починайте також повільно вливати лимонний сік. Коли маса побіліє - майонез готовий!