FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Засолювання риби

Засолювання риби

Як стверджує статистика - рибу люди їдять значно рідше і менше, ніж м'ясо різних видів. Однак це зовсім не означає, що риба менш смачна, ситна або володіє меншим запасом корисних речовин і вітамінів. Все якраз навпаки! Більш того, важко уявити святковий стіл без смачної солоної червоної рибки або її ніжної ікри на свіжому шматочку білого хліба. Тож давайте  навчимося готувати цю смакоту самостійно в домашніх умовах!  Отже:

1. Купівля риби

Природньо, справжній рибний делікатес може вийти тільки зі свіжої риби. Саме тому скоріше відправляйтеся в найближчий супермаркет чи на найближчий ринок і купіть там декілька цілих тушок червоної риби - кети, горбуші, сьомги або форелі. При виборі риби для засолювання важливо запам'ятати одне правило - у жодному разі не купувати вже оброблену рибу, всю роботу по обробленню потрібно зробити самостійно вдома. Найкраще купувати рибу заморожену або охолоджену, але ще жодного разу не розморожувалась.

2. Підготовка до засолюванні

Отже, коли ви купили і принесли додому вашу червону рибу, її необхідно буде розморозити. Для цього покладіть її в тарілку і залиште на кілька годин. Ні в якому разі не засовуйте рибу в мікрохвильовку. Процес розморожування повинен проходити природно. Поки риба відтає, приготуйте все необхідне для майбутньої засолювання - кулінарні ножиці, обробний ніж, гніт (двох-або трилітрову банку з водою), суміш для засолювання і ємність для риби (краще всього використовувати для цієї мети якийсь пластиковий контейнер з кришкою, використання залізної посуду небажано, тому що вона може додати рибі сторонній металевий присмак).

Тепер нам необхідно приготувати суміш для засолювання. Для цього беремо сіль, обов'язково грубу, або помолу № 1. Груба  сіль, на відміну від дрібної, краще вбирає зайву вологу і дає рибі можливість засолювати  у власному соку. Крім того, нам знадобиться цукор у співвідношенні три до одного (3 частини солі, одна частина цукру). На один кілограм риби знадобиться близько 3 ложок суміші. У готову суміш дозволяється додавати додаткові інгредієнти - лавровий лист з розрахунку 3-4 штуки на рибку, запашний перець горошком (4-7 горошин), або спеціальні спеції для засолювання риби.

3. Оброблення риби

Оброблення почнемо з відрізання ножем риб'ячої голови, яку надалі можна буде використовувати для приготування юшки. Далі відрізаємо рибці плавники кулінарними ножицями, розрізаємо черевце і виймаємо всі нутрощі.

Тут вас може очікувати сюрприз у вигляді ікри або молочка. Якщо вам попалася чоловіча особина, то акуратно вийміть молочко, промийте їх і засолюють разом з рибою. Якщо ж особина жіноча, то з виявленою в ній ікрою потрібно виконати нескладну додаткову процедуру. Ікру необхідно буде витягти і покласти на тарілку, очистити її від плівки. Після чого для дезінфекції обробити її окропом і помістити в теплу солону воду на 6-8 хвилин. Воду солити з розрахунку дві столові ложки солі на півлітра. Однак, повернемося до риби.

Після вилучення нутрощів, зробіть на тушці два надрізи - справа і зліва від хребта, як би відокремивши його від всіх інших кісток. В результаті цієї процедури перед вами залишиться риб'яча тушка з кістками, які необхідно тепер акуратно видалити. Зазвичай це не складає труднощів - кісточки легко виймаються руками. Обробити тушку, видаливши з неї кістки і всі нутрощі, можна порізати її на шматочки, якщо риба занадто велика. Якщо ж вона дрібна, то можна засолювати її цілком.

4. Засолювання

Тепер, коли на вашому столі лежить риб'яча тушка зі шкірою, приступимо власне до засолювання. Розкриваємо тушку і рівномірно посипаємо її приготовленою сумішшю. Спеції, лавровий лист і горошини чорного перцю краще всього закласти безпосередньо при укладанні риби в тару для засолювання. Далі потрібно накрити рибу гнітом і помістити на декілька годин в тепле місце, після чого поставити її в холод. Через добу після засолювання риба вже готова до вживання і її можна подавати до столу.

Приємного апетиту!