FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Секрети приготування смачного варення

Секрети приготування смачного варення

Варення - одне з найулюбленіших ласощів. Так приємно відкрити взимку баночку ароматного ягідного варення для чаювання, використовувати його як начинку для пирогів або вареників, як основу для киселю і компоту. Як правильно приготувати варення?

Ягоди обов'язково повинні бути хорошої якості, оскільки недостиглі нездатні подарувати страві насичений аромат і смак, а перестиглі, навпаки, втрачають форму і не дозволяють домогтися потрібної консистенції.

- Ягоди або порізані на дольки повинні бути одного розміру.

- Для варіння краще використовувати посуд з нержавіючої сталі або емальований.

- Малину напередодні варіння мити не слід. А ось суницю, навпаки, краще вимити, а вже потім видалити чашолистки.

- Щоб сливи та абрикоси без кісточок не втратили форму під час варіння, їх необхідно близько п'яти хвилин витримати в содовому розчині (чайна ложка соди на півтора літра води) і тільки потім опускати в сироп.

- Не варто варити одночасно більше двох кілограмів плодів.

- Варять варення зазвичай на слабкому вогні. При цьому утворюється піна, яку потрібно видаляти шумівкою або ложкою.

- Якщо варення вариться з солодких плодів (суниця, черешня або груша), в нього потрібно додати чверть чайн. лож. лимонної кислоти, яку потрібно розчинити у чайній ложці теплої води, на кілограм цукру.

- Для сиропу замість води можна взяти ягідний сік - наприклад, червоної смородини або яблучний.

- Якщо плоди добре просочуються сиропом, варити їх треба в один прийом і не більше сорока хвилин.

- Плоди малини і суниці не варто варити довго, щоб вони не зварилися. Варення з них вариться в кілька прийомів з перервами в п'ять-шість годин. Загальна тривалість варіння не повинна перевищувати півгодини.

- Варення готове, якщо: не розтікаються краплі на блюдце, сироп відділяється від плодів легко.

- Розлити варення можна в гарячі стерильні банки, закупорити  і перевернути, щоб охололи. У цьому випадку пастеризувати варення потрібно п'ятнадцять хвилин.

- Другий спосіб розливу: готове варення перекладається в суху ємність, витримується до охолодження, а вже потім перекладається в банки.