FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Що смачного приготувати на вечерю: 10 кулінарних порад

Що смачного приготувати на вечерю: 10 кулінарних порад

Найчастіше, продумуючи меню вечері, більшість з нас намагається знайти рецепти приготування простих і швидких страв. І справді, в будні дні у нас часто не залишається ні часу, ні сил для приготування складною і вишуканої їжі. Але не все наше життя складається з одних лише буднів, приходять вихідні, наступають свята, і більшість господинь замислюється, якими смачними та оригінальними стравами порадувати своїх друзів і близьких за вечерею. Давайте і ми з вами спробуємо сьогодні вирішити, що смачного приготувати на вечерю для наших улюблених людей.

Дієтологи непохитні - меню ввечері повинні становити не занадто калорійні, легкі для шлунка страви, а вечеряти краще за все не пізніше шести годин вечора. Але склянку кефіру і пара листочків салату, покуштувати в той час, коли вечір тільки починається, навіть на слух сприймаються зайво понуро, і вже, звичайно, вони не зможуть допомогти нам створити атмосферу затишного суботнього вечора або святкового бенкету. І все ж з будь-якого скрутного становища завжди знайдеться вихід. Наприклад, смачні й апетитні страви з смаженого, тушкованого або запеченого в духовці нежирного м'яса, ніжного кролика, вишуканої риби або птиці, супроводжувані салатами зі свіжих овочів і келихом хорошого вина, дозволять вам не тільки пригостити ваших близьких смачною і нетяжкою вечерею, а й легко прикрасять будь-який святковий стіл. Додайте до цього запашні трави і прянощі, різноманітні соуси і підливи, приправи і чатні, і ваша вечірня трапеза заграє мільйонами відтінків смаку та аромату.


1. Будь-яка трапеза починається з закусок і салатів, не становить винятку і вечерю. Ніжний і оригінальний салат з руколи і вишні обов'язково здивує вас своїм неповторним поєднанням смаків, легкістю і соковитістю. Три скибочки свіжого хліба з пшениці грубого помелу наріжте невеликими кубиками і розкладіть на листі, злегка змастіть олією. У чашку блендера помістіть 50 гр. свіжої зелені базиліка, 150 мл. оливкового масла, 3 зубчики часнику, сіль за смаком. Подрібніть до однорідного стану і змастіть соусом кубики хліба. Підсушіть хліб в духовці або грилі до легкого золотистого кольору. Дві склянки вишень без кісточок обполосніть крижаною водою і розріжте кожну ягоду навпіл. 200 гр. свіжої руколи розберіть на окремі листки. В окремому посуді змішайте 2 ст. ложки оливкової олії, 1 ст. ложку бальзамічного оцту, сіль і мелений білий перець за смаком. З'єднайте руколу із заправкою і викладіть на дно салатника, зверху викладіть грінки, змішані з вишнею. Подавайте до столу з келихом рожевого вина.

2. Смачнючу закуску з помідорів легко приготувати за оригінальним шведським рецептом . Наріжте кружечками і складіть в глибокий салатник 500 гр. грунтових помідорів. В окремому посуді змішайте і злегка збийте виделкою 2 ст. ложки оливкової олії, ½ ч. ложки лимонного соку, 1 подрібнений зубчик часнику, 5 листочків базиліка, сіль за смаком. Влийте заправку до помідорів, ретельно, але акуратно перемішайте, накрийте салатник харчовою плівкою і поставте в прохолодне місце на одну годину. Готові помідори подавайте в якості самостійної закуски або гарніру до м'ясних страв.

3. Несподіване поєднання баклажанів, креветок і кінзи здивує вас і ваших гостей багатством смаку і вишуканістю аромату. Один баклажан середнього розміру наріжте великими кубиками, посипте сіллю і залиште на 30 хвилин. Коли баклажан випустить сік, обполосніть його холодною водою, помістіть у форму для запікання, злегка збризніть рослинним маслом і запікайте в духовці протягом 30 хвилин при 200 ⁰ С. Готові баклажани остудіть і викладіть в салатник. 200 гр. креветок злегка відваріть в підсоленій воді, остудіть і очистіть від панцира. Подрібніть 2 зубчики часнику і 30 гр. кінзи. У сотейник налийте 50 мл. води, додайте 1 ст. ложку соєвого соусу, 2 ч. ложки цукру, доведіть суміш до кипіння і уваріть вполовину на повільному вогні при постійному помішуванні, потім додайте до соусу сік половини лимона і ретельно перемішайте. Змішайте баклажани, креветки, часник і кинзу і заправте готовим соусом. Такий салат можна подавати як теплим, так і охолодженим.

4. З ніжною свинячої шийки можна приготувати надзвичайно смачне і яскраве гаряче блюдо в японському стилі. Наріжте довгими брусочками, товщиною 1.5 см. 350 гр. свинячої шийки і замаринуйте її в суміші з 50 мл. соєвого соусу, 1 ч. ложки крохмалю, 1 ч. ложки меленого імбиру і 1 ч. ложки цукру. Залиште в прохолодному місці на 30 хвилин. На сковороді розігрійте 2 ст. ложки рослинної олії, додайте один великий солодкий перець, нарізаний смужками і 100 гр. маленькою (baby) моркви. Обсмажуйте протягом 5 хвилин на сильному вогні, часто помішуючи, потім додайте 200 гр. консервованих ананасів шматочками без сиропу. Все ретельно перемішайте, прогрійте ще одну хвилинку і зніміть з вогню. Окремо швидко обсмажте мариновану свинину на сильному вогні до золотистої скоринки. Змішайте овочі і м'ясо, додайте 1 ч. ложку кунжутної олії, ретельно перемішайте і прогрійте все разом ще 2 хвилини. Відразу ж подавайте до столу на тарілках, прикрашених скибочками свіжого огірка та зеленої редьки.

5. Ніжне дієтичне м'ясо кролика як не можна краще підходить для вечірньої трапези. Дуже смачним виходить м'ясо кролика, запечене з червоним вином. Тушку кролика ретельно промийте в прохолодній воді, розрубайте поперек надвоє, натріть сіллю, чорним перцем, меленим коріандром і базиліком і покладіть у форму для запікання, змащену олією. В окремому посуді змішайте 200 гр. червоного сухого вина, 1 ст. ложку оцту бальзамічного, 2 ст. ложки оливкової олії, 1ч. ложку цукру і сік одного лимона. Полийте кролика готовим винним соусом, посипте колечками лука і дрібно нарубаної зеленню петрушки. Запікайте в духовці 40 - 50 хвилин при температурі 200 ⁰ С до готовності м'яса. Подавайте з відвареною картоплею і свіжими овочами.

6. Надзвичайно смачна зубатка, запечена зі шпинатом і козячим сиром, приємно здивує своїм ніжним смаком будь-якого любителя рибних страв. У сковороді розігрійте 2 ст. ложки оливкової олії, додайте 2 червоні цибулини, нарізані кружечками, і обсмажте до прозорості протягом 2 хвилин. Додайте до цибулі 300 гр. свіжого листя шпинату і тушкуйте ще 3 хвилини. Додайте 2 подрібнених зубчики часнику, сіль і чорний перець за смаком, перемішайте і прогрійте все разом ще 2 хвилини, а потім зніміть з вогню. Викладіть готові овочі в форму для запікання, зверху викладіть 800 гр. філе зубатки, нарізану порційними шматками, і посипте рибу 80 гр. подрібненого козячого сиру. Запікайте в духовці протягом 15 хвилин при 220 ⁰ С. Подавайте з келихом сухого білого вина, яке допоможе вам розкрити найтонші відтінки смаку цього вишуканого блюда.

7. Яскравою і ароматною виходить паста із запеченими помідорами і зеленню. 500 гр. різнокольорових помідорок черрі наріжте на половинки, складіть у форму для запікання, змащену оливковою олією, і запікайте в духовці, розігрітій до 160 ⁰ С протягом 1,5 годин. 250 гр. пасти пенне або трубочок відваріть до готовності в підсоленій воді і відкиньте на друшляк. У глибокій сковороді розігрійте 4 ст. ложки оливкової олії, додайте одну дрібно нарубану цибулину, два подрібнених зубчики часнику і обсмажити до прозорості. Потім додайте 50 гр. подрібненої зелені шавлії і орегано, 50 гр. подрібненої зелені петрушки і 50 мл. гарячої води. Потушкуйте все разом 1 хвилину, додайте запечені помідори, сіль і чорний перець за смаком і прогрійте протягом 2 хвилин. Змішайте пасту і готові овочі, прогрійте на слабкому вогні і відразу ж подавайте до столу.

8. Вегетаріанцям напевно припаде до смаку картопляна запіканка з моцарелою і морквою. 500 гр. картоплі відваріть до готовності в підсоленій воді, розімніть і змішайте з 400 гр. подрібненої моцарели і 3 ст. ложками натертого пармезану. Форму для запікання змастіть олією, додайте 400 гр. моркви, нарізаної невеликими брусочками, три подрібнених зубчики часнику, сіль і чорний перець. Збризніть моркву невеликою кількістю рослинної олії, запечіть в духовці до м'якості, розімніть і змішайте з 4 ст. ложками дрібно нарубаного зеленої цибулі. Форму для запікання змастіть вершковим маслом, викладіть половину картопляної маси, зверху викладіть морквяну масу і залишився картоплю. Запікайте в духовці протягом 20 хвилин при 180 ⁰ С.

9. І, звичайно ж, неможливо уявити святкова або романтична вечеря без десерту. Незвичайно ніжними та смачними виходять сливи, запечені в червоному вині. Десять великих слив розріжте на половинки, видаліть кісточки і викладіть у форму для запікання зрізом вгору. У виїмки від кісточок насипте по ½ ч. ложки коричневого цукру. Збризніть ваші сливи 70 мл. червоного сухого вина, а залишки вина вилийте на дно форми. Запікайте в духовці протягом 25 - 30 хвилин при 190 ⁰ С. У сотейнику на слабкому вогні розтопіть 50 гр. вершкового масла і 3 ст. ложки меду, потім додайте 50 гр. вівсяних пластівців, зніміть з вогню і дайте настоятися протягом 15 хвилин. Вийміть з духовки ваші сливи, розкладіть на них суміш з меду і вівсяних пластівців і помістіть в духовку ще на 10 хвилин.

10. Дуже смачним і ніжним виходить турецький десерт Малабі. Помістіть в каструлю 600 мл. молока і 1 / 3 склянки цукру. Прогрійте на слабкому вогні до повного розчинення цукру. Три з половиною ложки кукурудзяного крохмалю розведіть в 1 / 3 склянки холодної води, а потім влийте тонкою цівкою в гаряче молоко, постійно помішуючи. Варіть, помішуючи, до загустіння, до консистенції густого кефіру. Готове Малабі розлийте по формах і охолодіть. Окремо приготуйте соус. Розморозьте 350 гр. малини або злегка розімніть свіжу. Розігрійте в каструлі столову ложку вершкового масла, додайте 2 ст. ложки коричневого цукру і розігрівайте до отримання рідкої карамелі. Потім додайте вашу малину і варіть 10 - 15 хвилин, часто помішуючи. Готовий соус охолодіть і прикрасьте ним Малабі перед подачею до столу.