FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Фен-шуй на кухні (столові прибори)

Фен-шуй на кухні (столові прибори)

Всі прибори діляться на індивідуальні (основні) і загальні (допоміжні)
Індивідуальні прибори призначені для прийому страв, загальні - для розкладання їх.
До індивідуальних   приборів   відносяться закусочні, рибні, столові, десертні,фруктові.
Закусочний  прибор - вилка і ніж. Він трохи меньший за  розміром, ніж звичайний столовий.  Прибор подається до холодних страв і закусок всіх видів і до
деяких гарячих закусок - шинки смаженої, млинців та ін...
Рибний прибор  - виделка з чотирма короткими зубцями і поглибленням для відділення кісток і ніж з коротким і широким лезом у вигляді лопатки -подається до гарячих рибних страв. Якщо немає  рибного ножа, то до гарячої страви з риби можна подавати рибні або звичайні столові виделки.
Столовий прибор - виделка, ніж і ложка - використовується при сервіруванні столу для подачі перших і других страв. Ложку і виделку використовують також для розкладки страв за відсутності спеціального   прибору.
Десертний прибор  - складається з ложки, вилки і ножа. За розміром вилка і ніж дещо меньша  закусочних, виделка з трьома зубцями. Як правило,прибори для десерту відрізняються витонченістю і оригінальністю. Десертні ніж і виделку використовують, коли на стіл подають шарлотки, солодкі пироги та ін. Десертну ложку подають до солодких страв, таких, як пудинг, мус, ягоди з молоком, вершками, фрукти в сиропі.
Фруктовий прибор - складається з вилки і ножа. Ніж менше десертного, з загостреним кінцем, вилка - з двома зубцями. Фруктові прибори використовують для сервірування, якщо до столу подають яблука, груші, ананаси, апельсини, а також кавуни, дині. До консервованих  фруктів і фруктових салатів досить однієї вилки.
Для морозива використовується спеціальна плоска ложка у вигляді лопатки з ледь вигнутими краями.
До чаю подається ложка (чайна), щипці для цукру, ніж і вилка для лимона. Ніж використовується для нарізки лимона, має зигзагоподібне вістря. Вилка
маленька, витонченої форми з двома зубцями.
До кави подається ложка (кавова), така ж, як і чайна, тільки трохи менше розміром.
Для нарізки і розкладки сиру, масла, лимона використовуються загальні прилади:
- Ніж для масла з розширеною підставою;
- Ніж-вилка для нарізки й розкладки сиру серповидної форми з зубцями на кінці (Застосовується при подачі сиру шматком);
- Ложки для розкладки салатів, за розміром більше столових;
- Розливні ложки для перших і солодких страв (киселів, компотів) різного розміру, ложки для соусів (мають носик-злив);
- Спеціальна ложка з верхнім тримачем для розкладки гарячих страв на тарілки;
- Двухріжкова вилка для розкладки оселедця, виделка-лопатка для розкладки рибних консервів в олії з п'ятьма зубцями, з'єднаними поперечиною, що виключає можливість деформації тушки риби;
- Великі кондитерські щипці для розкладки випечених виробів, малі - для розкладки цукру, шоколаду асорті;
- Щипці для колки цукру з гострими і міцними лезами;
- Щипці для колки горіхів;
- Щипці для харчового льоду;
- Ікрова  лопатка для ікри зернистої та кетової;
- Рибна лопатка довгастої форми для розкладки холодних і гарячих рибних страв;
- Кондитерська лопатка для розкладки тістечок і тортів.
 

До   приборів  загального користування відносять також ножі для розрізання торта, ложки- ситечка для проціджування чаю, ложки для спецій та ін

Прибор  і посуд перед використанням необхідно протерти рушником. Підготовлений  посуд і прибори до моменту їх використання необхідно розташувати в зручному місці і закрити серветкою або рушником.
Вимагають певної підготовки і  прибори для спецій. Їх необхідно протерти, сільничку наповнити на 3 / 4 об'єму сіллю. Гірчичницю заповнюють незадовго до приходу гостей на 3 / 4 об'єму і вставляють ложечку. 

 

  • 1 ложка кавова
  • 2 ложка чайна
  • 3 ложка десертна
  • 4 ложка столова
  • 5 щіпці кондитерські великі
  • 6 ложка для приготування змішаних напоїв
  • 7 щипці для спаржі
  • 8 щипці для льоду
  • 9 щипці кондитерські малі
  • 10 секатор для сигар
  • 11 та12 вилка для лимона
  • 13 вилка для кокотниці
  • 14 та 15 лопатоподібний тупий ніж для рибних других страв і рибна вилка з поглибленням для відділення кісток
  • 16 та17 ніж і вилка десертні
  • 18 та 19 ніж і вилка десертні
  • 20 та 21 ніж і вилка закусочні
  • 22 та 23 ніж і вилка закусочні
  • 24 ложка розливна
  • 25 та 26 ніж і вилка столові для других страв (крім рибних)
  • 27 лопатка кондитерська
  • 28 лопатка паштетна
  • 29 лопатка рибна
  • 30 лопатка для ікри
  • 31 ложка для морозива