FacebookTwitterВконтакте
Вхід / Реєстрація

Поради від шеф-кухаря

 
&nbps;

Поради від шеф-кухаря

Повернутися до усіх порад

Смачні маринади для шашлика

Смачні маринади для шашлика

Основу будь-якого маринаду становлять харчові кислоти (різні види оцту, лимонна кислота, вино) або натуральна рослинна олія (наприклад, оливкова). До неї для додання бажаного смаку та аромату додаються спеції (аджика, гірчиця, гострий перець), пряні овочі і трави (часник, цибуля, базилік, петрушка), соуси. При цьому слід зазначити, що застосування столового оцту вимагає строгого визначення його кількісної норми і часу витримки в ньому м'яса. У зв'язку з цим найбільш переважними варіантами є фруктовий або винний оцет, а також сік лимона.

Серед різновидів маринаду великою популярністю користується цибульний сік. Для його приготування потрібно нарізати кружками цибулю гірких сортів, додати сіль крупного помолу і спеції, а потім як слід придушити руками. М'ясо змішується з отриманим маринадом і розминається сильними натисканнями рук.

Не менш поширений і кулінарний рецепт медового маринаду, здатного надати шашлику з телятини або свинини нотки східного аромату. Зробити його можна за наступним рецептом: розігрітий на водяній бані мед (1 столова ложка) змішується з соєвим соусом (3 столові ложки), кунжутним маслом (1 чайна ложка), імбиром (1 чайна ложка), насінням кумина (1/2 чайної ложки ), часником (2 зубчики) і червоним перцем (за смаком). М'ясо в даному маринаді слід витримувати не менше 5год.

Зробити жорстке м'ясо більш м'яким і соковитим дозволяє використання маринаду, зробленого з червоного вина. На склянку рідини потрібно 2 столових ложки соку лимона, трохи сухої гірчиці, цукор (за смаком), 1 головка цибулі середніх розмірів, нарізана кружками, спеції (гвоздика, розмарин, лавровий лист). Отриману суміш необхідно довести до кипіння й остудити. Маринад готовий!

Для шашликів з курячого філе або риби прекрасно підійде маринад з використанням великої кількості свіжої зелені. Для його приготування необхідно нарізати кружками цибулі, посипати його сіллю крупного помолу і розім'яти руками до виділення соку. Потім додається зелень кінзи і м'яти (по 50 г кожної трави), подрібнений зубчик часнику, лимонний сік (2 столові ложки) і 0.5 склянки оливкової олії. До готовності курку або рибу маринують від 2 до 4 годин.

Чудовими смаковими якостями володіє маринад на йогуртовій основі, призначений для маринування риби. До його складу входять: йогурт і томатна паста, взяті по 3 столових ложки, соєвий соус і оливкова олія, взяті по 1 столовій ложці, свіжий імбир (2 ст. ложки), натертий на грубій тертці, часник (до 4 зубчиків), сіль , а також трохи меленого кардамону, червоного перцю і паприки. Даною сумішшю потрібно натерти рибу і витримати в цьому маринаді не менше 4 год. далеко від джерел тепла.